Julie i Julia ***

Jedna rozważna, konsekwentna i perfekcyjna w każdym calu. Druga romantyczna, emocjonalna i spontaniczna. Łączą je miłość do gotowania, słabość do masła i mężowie o boskiej cierpliwości (ale trzeba przyznać, że dla pysznego jedzenia można znieść wiele).

Publikacja: 08.10.2009 12:59

Meryl Streep stworzyła w „Julie i Julii” kolejną znakomitą komediową kreację

Meryl Streep stworzyła w „Julie i Julii” kolejną znakomitą komediową kreację

Foto: UIP

Julia Child (Meryl Streep) była wybitną kucharką i osobowością telewizyjną, Julie Powell (Amy Adams) to młoda kobieta, autorka blogu, na podstawie którego pierwszy raz w historii kina zrealizowano film.

Obraz Nory Ephron opowiada o kobietach tylko z pozoru zwyczajnych. Poświęcenie się sztuce kulinarnej zamieniło je w istoty niezwykłe – domowe boginie rozpieszczające najbliższych wykwintnymi frykasami. Film powstał na podstawie doświadczeń Julie. W blogu opisywała swoje zmagania z przepisami zawartymi w amerykańskiej kultowej książce kucharskiej Julii Child „Mastering the Art of French Cooking”. Postawiła przed sobą nie lada wyzwanie – w ciągu roku zrealizować 524 przepisy.

Było trudno – receptury Julii nie były łatwe do przyrządzenia. Child opanowała je na specjalistycznych kursach gotowania dla szefów kuchni we Francji u schyłku lat 40. Julie przeżyła chwile załamań podczas realizacji swego kulinarnego projektu – gdy auszpik z nóżek wołowych ześlizgnął się z naczynia do zlewu, boeuf bourguignon się przypalił albo mąż wyniósł się na chwilę z domu, nie mogąc znieść, że został zepchnięty na margines przez drób nadziewany wątróbką oraz tarty.

W „Julie i Julii” dwa plany czasowe ustawicznie się przeplatają. Towarzyszymy Child w jej odkrywaniu wyrafinowanych smaków francuskiej kuchni i problemach ze znalezieniem wydawcy dla jej pierwszej książki, potem obserwujemy zmagania Powell, by doprowadzić swój pomysł do końca.

Tę nieco tylko nużącą układankę ubarwia fantastyczne aktorstwo wielkiej Meryl Streep, wdzięk i talent Amy Adams, dowcip wielu scen i ekranowe potrawy, na widok których cieknie ślinka.

Trochę szkoda, że mężowie bohaterek są tak nieskończenie doskonali – kilka rys na ich spiżowych sylwetkach dodałoby temu filmowi ostrzejszego smaku.

[i]USA 2009, reż. Nora Ephron, wyk. Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina [/i]

Julia Child (Meryl Streep) była wybitną kucharką i osobowością telewizyjną, Julie Powell (Amy Adams) to młoda kobieta, autorka blogu, na podstawie którego pierwszy raz w historii kina zrealizowano film.

Obraz Nory Ephron opowiada o kobietach tylko z pozoru zwyczajnych. Poświęcenie się sztuce kulinarnej zamieniło je w istoty niezwykłe – domowe boginie rozpieszczające najbliższych wykwintnymi frykasami. Film powstał na podstawie doświadczeń Julie. W blogu opisywała swoje zmagania z przepisami zawartymi w amerykańskiej kultowej książce kucharskiej Julii Child „Mastering the Art of French Cooking”. Postawiła przed sobą nie lada wyzwanie – w ciągu roku zrealizować 524 przepisy.

Film
Gwiazda o polskich korzeniach na wyspie Bergmana i program Anji Rubik
Film
Arkadiusz Jakubik: Zagram Jacka Kuronia. To będzie opowieść o wielkiej miłości
Film
Leszek Kopeć nie żyje. Dyrektor Gdyńskiej Szkoły Filmowej miał 73 lata
Film
Powstaje nowy Bond. Znamy aktorów typowanych na agenta 007
Film
Mają być dwie nowe „Lalki”. Netflix miał pomysł przed TVP