Kuchnia+: Kawior posypany złotem

Jest symbolem luksusu i obiektem pożądania dla smakoszy. Nazywany jest czarnym złotem nie na darmo – jego ceny są astronomiczne.

Publikacja: 06.07.2015 08:00

Kuchnia+: Kawior posypany złotem

Foto: Kuchnia+

Średnio za kilogram dobrej jakości solonej ikry trzeba zapłacić od 1000 do 6000 euro. Zdarza się jednak i ekstremalnie drogi, jak produkowany w Iranie kawior Almas pakowany w puszki z 24-karatowego złota. Kilogram kosztuje ok. 25 tysięcy dolarów. Z kolei biały kawior "Strottarga Bianco" można kupić za 100 tys. euro za kilogram. Jest dostarczany wyłącznie na specjalne zamówienie. Robi się go z białej ikry jesiotra albinosa, którą posypuje się 22-karatowym złotem... Nic dziwnego, że często bywa podrabiany i sprzedawany przez Internet.

Wszystko dlatego, że pozyskiwanie kawioru z natury jest coraz trudniejsze. Jeszcze 20 lat temu Morze Kaspijskie dostarczało tysiąc ton rocznie, obecnie to zaledwie 10 ton.

Dziesiątki smaków, różne obróbki, by jajeczka były idealne. Ma nie tylko po królewsku smakować, ale i tak wyglądać.

Widzowie zobaczą nawet kuchenne laboratorium, w którym fachowcy pracują nad odpowiednimi parametrami ekskluzywnego produktu m.in. zniwelowaniem jego rybiego posmaku. Im starszy kawior tym ciemniejszy. Ale nie tylko barwa o nim świadczy. Ziarenka powinny być kształtne i łatwo się rozdzielać. No i przyjemnie pachnieć. Jest ponoć zaledwie kilka osób na świecie, które potrafią wszystko z nim zrobić.

Istnieje nawet klub smakoszy kawioru, skupiający około 50 Paryżan, jego znawców. Roczna składka członkowska to wprawdzie tylko 200 euro, za to kolacja kosztuje już – 300 euro – a oni lubią się spotykać, by rozmawiać o kawiorze...

- Już trzytygodniowy, najmłodszy kawior, zostawia przyjemny posmak – zachwala Klaudia, pionierka kawioru hodowlanego, właścicielka jednego z największych zakładów na świecie produkujących ten specjał.

Produkuje go rocznie 12 ton. Konkurencję dla proponowanego przez Francuzkę produktu stanowi cieszący się świetną opinią kawior irański i rosyjski. Wkrótce – jak złowrogo wieszczą autorzy dokumentu „Kawior – czarne złoto" – świat zaleje kawior chiński...

Film „Kawior – czarne złoto" proponuje widzom podróż od laboratoriów, gdzie małe jajeczka są zbierane, przez pięciogwiazdkowe hotele Abu Zabi, po kuchnie największych paryskich restauracji.

Premiera w poniedziałek, 6 lipca o 22 w kanale Kuchnia+.

 

Film
Gwiazda o polskich korzeniach na wyspie Bergmana i program Anji Rubik
Film
Arkadiusz Jakubik: Zagram Jacka Kuronia. To będzie opowieść o wielkiej miłości
Film
Leszek Kopeć nie żyje. Dyrektor Gdyńskiej Szkoły Filmowej miał 73 lata
Film
Powstaje nowy Bond. Znamy aktorów typowanych na agenta 007
Film
Mają być dwie nowe „Lalki”. Netflix miał pomysł przed TVP