Średnio za kilogram dobrej jakości solonej ikry trzeba zapłacić od 1000 do 6000 euro. Zdarza się jednak i ekstremalnie drogi, jak produkowany w Iranie kawior Almas pakowany w puszki z 24-karatowego złota. Kilogram kosztuje ok. 25 tysięcy dolarów. Z kolei biały kawior "Strottarga Bianco" można kupić za 100 tys. euro za kilogram. Jest dostarczany wyłącznie na specjalne zamówienie. Robi się go z białej ikry jesiotra albinosa, którą posypuje się 22-karatowym złotem... Nic dziwnego, że często bywa podrabiany i sprzedawany przez Internet.
Wszystko dlatego, że pozyskiwanie kawioru z natury jest coraz trudniejsze. Jeszcze 20 lat temu Morze Kaspijskie dostarczało tysiąc ton rocznie, obecnie to zaledwie 10 ton.
Dziesiątki smaków, różne obróbki, by jajeczka były idealne. Ma nie tylko po królewsku smakować, ale i tak wyglądać.
Widzowie zobaczą nawet kuchenne laboratorium, w którym fachowcy pracują nad odpowiednimi parametrami ekskluzywnego produktu m.in. zniwelowaniem jego rybiego posmaku. Im starszy kawior tym ciemniejszy. Ale nie tylko barwa o nim świadczy. Ziarenka powinny być kształtne i łatwo się rozdzielać. No i przyjemnie pachnieć. Jest ponoć zaledwie kilka osób na świecie, które potrafią wszystko z nim zrobić.
Istnieje nawet klub smakoszy kawioru, skupiający około 50 Paryżan, jego znawców. Roczna składka członkowska to wprawdzie tylko 200 euro, za to kolacja kosztuje już – 300 euro – a oni lubią się spotykać, by rozmawiać o kawiorze...