Ceny trzody biją w producentów

Nie ma poprawy na rynku trzody chlewnej. Ceny skupu spadają, spada też pogłowie i liczba stad. Rynkowi szkodzą wirusy ASF i Covid, a także rosnące koszty produkcji.

Publikacja: 24.08.2021 21:00

Ceny trzody biją w producentów

Foto: Adobe Stock

Złe wieści płyną od dłuższego czasu z rynku trzody chlewnej. Pogłębia się dołek cenowy. „Ceny skupu trzody chlewnej w Polsce przestają pokrywać koszty produkcji. Dotyczy to głównie gospodarstw zlokalizowanych w czerwonych strefach ASF" – napisał na Twitterze Janusz Piechociński, były wicepremier, minister gospodarki i prezes PSL.

– Pogarsza się sytuacja na rynku trzody chlewnej. Nie pomagają nawet czynniki sezonowe, które o tej porze ciągną ceny w górę. Przyczyną słabszy import ze strony Chin, które w znacznym stopniu odbudowały już swoją produkcję wieprzowiny. Wysokie ceny pasz i ASF nie ułatwiają sprawy – zauważył też Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole Polska, ekspert rynku rolno-spożywczego.

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Ekonomia
Podcast „Twój Biznes”: Nowe restrykcje USA na chipy: Polska w gronie krajów drugiej kategorii
Ekonomia
Biznes ma szansę zbudować kapitalizm interesariuszy
Ekonomia
Wojciech Trojanowski, członek zarządu Strabag Polska: Jest optymizm, ale i wiele wyzwań
Ekonomia
Pogrom byków na GPW. Gdzie jesteś św. Mikołaju?
Ekonomia
Gaz może efektywnie wspierać zmianę miksu energetycznego