Cukier pchnął w górę indeks cen FAO

Na świecie od trzech miesięcy mocno drożeje cukier. To głównie skutek oczekiwań słabszej produkcji i niższej podaży. Czy ceny cukru w Polsce znów pójdą w górę?

Publikacja: 11.05.2023 03:00

Cukier pchnął w górę indeks cen FAO

Foto: Adobe Stock

Wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywości, który spadał co miesiąc, począwszy od kwietnia zeszłego roku, w kwietniu 2023 r. nieznacznie poszedł w górę. Wprawdzie nadal spadały ceny zbóż, nabiału i oleju roślinnego, ale jak szalony drożał cukier.

– Cukier na światowych rynkach pod koniec kwietnia notował najwyższy poziom od ponad 11 lat – mówi Artur Waraksa, ekspert ekonomiczny, specjalista sektora agro w ING Banku Śląskim. Tłumaczy, że bezpośrednią przyczyną są obawy dotyczące warunków atmosferycznych i niepewność związana z podażą surowca. – Jeśli pogoda będzie się stabilizować, ceny najprawdopodobniej będą spadać – mówi ekspert ING Banku Śląskiego.

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Dane gospodarcze
Gospodarka rosła jeszcze szybciej. Są nowe dane o PKB
Dane gospodarcze
Nowe dane o inflacji w Polsce. Najlepsze od lat i... najgorsze od ponad roku
Dane gospodarcze
PKB Chin wzrósł mocniej od prognoz. Ekonomiści obawiają się, co będzie dalej
Dane gospodarcze
Co dzieje się w sektorze usług w Polsce? Pierwsza taka publikacja GUS
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Dane gospodarcze
Inflacja nie przebiła 5 proc. GUS potwierdza dane za marzec