Aktualizacja: 29.04.2025 01:29 Publikacja: 23.11.2022 21:00
Ceny surowców rolnych na świecie ustabilizowały się, ale wcześniej przyczyniły się do drożyzny
Foto: Valeria Mongelli/Bloomberg
Tak zwana inflacja żywnościowa w Unii Europejskiej bije kolejne rekordy – w październiku ceny w tej kategorii były średnio o 17,8 proc. wyższe niż rok wcześniej, co oznacza przyspieszenie wobec września aż o 2 pkt proc. – wynika z danych europejskiego urzędu statystycznego Eurostat. Dla porównania, w październiku ubiegłego roku było to zaledwie 2,3 proc.
Najmocniej drożeją w UE oleje i tłuszcze – średnio 32,5 proc. wzrostu rok do roku w październiku, mleko, sery i jaja – o 23,8 proc., warzywa – o 20,2 proc. (choć jeszcze we wrześniu roczny wzrost wynosił 13,7 proc.), a pieczywo i produkty zbożowe – o 18,8 proc.
Gospodarka Kalifornii prześcignęła Japonię, czyniąc ten stan USA czwartą co do wielkości światową siłą gospodarc...
W ciągu kwartału ubyło ponad 52 tys. mieszkańców Polski, a w ciągu pięciu lat – 927 tysięcy.
Composite PMI spadł do 49,7. Szczególnie mocno dotknięty został sektor usług, którego indeks spadł do 48,8 – naj...
Rząd Niemiec przewiduje w tym roku zastój gospodarczy, a ponad 80 proc. firm przemysłowych i z sektora IT w tym...
W obliczu zbliżających się wyborów prezydenckich w Polsce zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest, aby platformy społecznościowe nie zakłócały procesów demokratycznych.
Sprzedaż detaliczna spadła w marcu o 0,3 proc. rok do roku – podał w środę Główny Urząd Statystyczny (GUS). Te d...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas