Od 1 stycznia VAT na mięso drobiowe oraz jajka spadł z 27 do 5 proc., a na świeże mleko – z 18 do 5 proc. Sekretarz stanu w resorcie rolnictwa Istvan Nagy ocenił we wtorek, że będzie to oznaczać dla przeciętnej węgierskiej rodziny roczną oszczędność rzędu 25-30 tys. forintów (356-427 zł).
Nagy zaznaczył, że obniżka ta jest częścią dłuższego procesu redukowania VAT-u na podstawowe artykuły żywnościowe. Jak podkreślił, rozpoczął się on od ubiegłorocznego obniżenia VAT-u na świeżą wieprzowinę z 27 do 5 prac.
Jak powiedział agencji MTI, obniżki VAT-u mogą w przyszłości objąć na przykład ryby, warzywa i owoce czy chleb. Dziennik "Magyar Idoek" podał zaś we wtorek, że obniżki mogłyby dotyczyć śmietanki, twarogu i podrobów wieprzowych.
Według Nagya sektor produkcji wieprzowiny był w kryzysie, gdy obniżono VAT, i na skutek tego kroku spożycie tego mięsa wzrosło, a jednocześnie podniosły się ceny skupu, dzięki czemu ustabilizowała się sytuacja producentów. Nagy wyraził nadzieję, że podobnie będzie w branży mlecznej i drobiowej.