Francja produkuje 14,4 mld jaj rocznie (dane za 2022 r.), jest obok Niemiec i Hiszpanii ich największym dostawcą w Europie. Rynek kontrolują 4 duże grupy i ok. 15 dużych firm regionalnych. Francuskie zakłady przemysłowe rozbijania jaj i rozdzielania białka i żółtka, które oferują sektorowi rolno-spożywczemu i restauracjom, wyrzucają 40 tys. ton skorupek rocznie i płacą po 50 euro za ich tonę, aby zostały rozsypane na polach przez rozrzutniki nawozu albo spalone.
Na region Grand Ouest we Francji przypada 75 proc. krajowych zasobów skorupek jaj, więc logicznie firma Circul'Egg ulokowała swój pierwszy zakład ich przetwarzania w Janz w departamencie Ille-et-Vilaine, w pobliżu dużych regionalnych zakładów rozbijania jaj w Bretanii, Normandii czy Pays-de-Loire.
Firma typu startup, w połowie z Paryża w połowie z Rennes założona w 2020 r. postanowiła wejść w przerabianie skorupek jaj i wewnętrznych blaszek błony pergaminowej na półprodukty przemysłowe o dużej wartości dodanej, które znajdą zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Projekt Circul'Egg przewidywał zainwestowanie 5 mln euro; pierwszy milion dały banki regionalne, dwa następne pozyskano z funduszy spekulacyjnych. Założyciele otrzymali też wsparcie od władz regionalnych i lokalnych, od banku inwestycyjnego Bpifrance i agencji przekształceń ekologicznych Ademe.
Czytaj więcej
Mieszkańcy rosyjskiej Czukotki, żeby kupić choć jedno jajko, muszą pokazać paszport - rosyjski odpowiednik dowodu osobistego. Skarżą się też na nadzwyczajnie wysokie ceny w sklepach, niski poziom usług medycznych i niszczenie środowiska.
Dzięki opatentowanej technologii skorupki są oddzielanie od tej błony i po zmieleniu ich i odkażeniu będą dostarczane w postaci sproszkowanego węglanu wapnia i sproszkowanego kolagenu firmom produkującym kosmetyki pielęgnacji skóry i stawów, dania gotowe (suplementy diety), pokarm dla zwierząt, wykładziny podłogowe, arby i lakiery — wyjaśnił młody założyciel tej spółki, Yacine Kabeche, student uczelni AgroParisTech. Dołączyli do niego Justine Lecallier i Samuel Olivier.