Skorupki jajek bardzo cennym surowcem we Francji

Francuski startup Circul'Egg uruchomił pierwszy zakład przerabiania skorupek jaj na cenne dodatki dla przemysłu kosmetycznego dla producentów odżywek i pokarmu dla zwierząt — poinformował dziennik „La Tribune”.

Publikacja: 12.11.2023 15:04

Skorupki jajek bardzo cennym surowcem we Francji

Foto: Angel Garcia/Bloomberg

Francja produkuje 14,4 mld jaj rocznie (dane za 2022 r.), jest obok Niemiec i Hiszpanii ich największym dostawcą w Europie. Rynek kontrolują 4 duże grupy i ok. 15 dużych firm regionalnych. Francuskie zakłady przemysłowe rozbijania jaj i rozdzielania białka i żółtka, które oferują sektorowi rolno-spożywczemu i restauracjom, wyrzucają 40 tys. ton skorupek rocznie i płacą po 50 euro za ich tonę, aby zostały rozsypane na polach przez rozrzutniki nawozu albo spalone.

Na region Grand Ouest we Francji przypada 75 proc. krajowych zasobów skorupek jaj, więc logicznie firma Circul'Egg ulokowała swój pierwszy zakład ich przetwarzania w Janz w departamencie Ille-et-Vilaine, w pobliżu dużych regionalnych zakładów rozbijania jaj w Bretanii, Normandii czy Pays-de-Loire.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Biznes
Londyn uderza w Moskwę największymi sankcjami w historii
Biznes
Nowy prezes PGZ przyszedł z Grupy Azoty
Biznes
Prezes Grupy Azoty rezygnuje z funkcji
Biznes
Umowa USA-Wielka Brytania gotowa. UE zniecierpliwiona. Nowy papież z Ameryki
Biznes
Cyfrowa rewolucja w samorządach
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem