Rewolucja w menu IKEI. Bedzie jeszcze bardziej wege

Do 2025 roku połowa dań menu w IKEA ma być wegańska. Szwedzka sieć już teraz serwuje roślinną wersję klopsików, hot dogów czy makaronu z sosem bolońskim.

Aktualizacja: 07.12.2020 14:18 Publikacja: 07.12.2020 12:23

Rewolucja w menu IKEI. Bedzie jeszcze bardziej wege

Foto: Bloomberg

ula

IKEA od lat promuje dania bezmięsne. Z ostatniego oświadczenia szwedzkiej sieci wynika, że do 2025 połowa dań w karcie restauracji IKEA ma być wegańska, a jedynie 20 proc. posiłków zawierać będzie czerwone mięso, poza tym 80 proc. pakowanej żywności będzie roślinna, a 80 proc. dań głównych spełniać będzie wytyczne dot. zdrowego żywienia.

Od 2018 roku w ofercie gastronomicznej sklepów są hot-dogi w wersji bezmięsnej, a od 1 sierpnia w sklepowych restauracjach IKEA można zamówić roślinną wersję klopsików, z puree ziemniaczanym, zielonym groszkiem, roślinnym sosem pieczeniowym i borówkami.

Czytaj dalej RP.PL

Tylko 9 zł aż za 3 miesiące!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Biznes
„Dobrze kombinujecie!” Jak Rafał Brzoska ograł Ryanaira i Wizzaira
Biznes
Niemieckie firmy domagają się moratorium dla biurokracji
Biznes
Najbogatszy kawaler Rosji wyprzedaje ostatnie aktywa
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Polskie wyrzutnie Piorun podbijają Europę
Materiał Promocyjny
Fotowoltaika naturalnym partnerem auta elektrycznego
Biznes
Polskie pioruny ruszają na podbój Europy
Materiał Promocyjny
Seat to historia i doświadczenie, Cupra to nowoczesność i emocje