Rewolucja w menu IKEI. Bedzie jeszcze bardziej wege

Do 2025 roku połowa dań menu w IKEA ma być wegańska. Szwedzka sieć już teraz serwuje roślinną wersję klopsików, hot dogów czy makaronu z sosem bolońskim.

Aktualizacja: 07.12.2020 14:18 Publikacja: 07.12.2020 12:23

Rewolucja w menu IKEI. Bedzie jeszcze bardziej wege

Foto: Bloomberg

ula

IKEA od lat promuje dania bezmięsne. Z ostatniego oświadczenia szwedzkiej sieci wynika, że do 2025 połowa dań w karcie restauracji IKEA ma być wegańska, a jedynie 20 proc. posiłków zawierać będzie czerwone mięso, poza tym 80 proc. pakowanej żywności będzie roślinna, a 80 proc. dań głównych spełniać będzie wytyczne dot. zdrowego żywienia.

Od 2018 roku w ofercie gastronomicznej sklepów są hot-dogi w wersji bezmięsnej, a od 1 sierpnia w sklepowych restauracjach IKEA można zamówić roślinną wersję klopsików, z puree ziemniaczanym, zielonym groszkiem, roślinnym sosem pieczeniowym i borówkami.

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Biznes
Liczba fuzji spadła, ale i tak jest duża
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Francja naciska na Polskę w sprawie zakupów zbrojeniowych
Biznes
Walka o lepszy ład korporacyjny w spółkach z udziałem Skarbu Państwa
Biznes
Polska odkręca kurek z pieniędzmi na AI. Chodzi o miliardy złotych
Biznes
Pragmatyczna transformacja – dobre rozwiązanie na trudny czas