Jajecznica za tysiąc złotych? Tak, bo z najdroższymi grzybami świata

Kończy się sezon na czarne trufle letnie i zaczyna czas na wyjątkowy rarytas — trufle białe. Różnica między tymi grzybami jest ogromna w smaku, zapachu, ale przede wszystkim w cenie. Czarne, przy mocnym zaciśnięciu pasa można kupić w Polsce płacąc po niespełna 100 złotych za spory okaz. Zresztą występują one na przykład w Borach Tucholskich.

Publikacja: 20.10.2021 17:40

Jajecznica za tysiąc złotych? Tak, bo z najdroższymi grzybami świata

Foto: Bloomberg

Za trufle białe restauratorzy w Europie Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych płacą nawet po 4,5 tysiąca dolarów za funt (450 gramów). Są więc tak drogie, że niektórzy z nich rezygnują z podawania potraw doprawionych tym rarytasem. Białe trufle są tak aromatycznie, że wystarczy kilka plasterków, bądź kilkanaście wiórków świeżo startych, żeby nadały potrawie niepowtarzalny smak. Oczywiście jak to jest z wyjątkowymi zapachami, nie każdy je toleruje.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Biznes
Apel do Elona Muska w sprawie Polski. Rafał Brzoska: Jesteśmy jak Mongolia?
Biznes
Na stole 16. pakiet sankcji przeciwko Rosji. Mocno uderzy w aluminium i LNG
Biznes
SpaceX wyniosło na orbitę najmniejszego polskiego satelitę. Zbudowali go studenci
Biznes
Liczba fuzji spadła, ale i tak jest duża
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Francja naciska na Polskę w sprawie zakupów zbrojeniowych