Dzięki wspólnemu regiony te działaniu chcą w przyszłości pozyskiwać środki unijne na badania naukowe, edukację i promocję oraz kolejne inwestycje w tych branżach gospodarki.
- Dziś mówimy o tym, jak wspierać działania służące rozwojowi rolnictwa lokalnego, żywności regionalnej, promocji miast Cittaslow – powiedział marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Jacek Protas. – Takie zabiegi sprzyjają budowaniu tożsamości naszych ziem, to sposób na budowanie potencjału, jaki tkwi we wsiach i miasteczkach. Wspólnie łatwiej będzie sięgać po środki unijne przeznaczone w przyszłej perspektywie finansowej na działania ponadregionalne i sieciowanie.
Wszystkie trzy województwa to regiony członkowskie Europejskiej Sieci Regionalnej Dziedzictwa Kulinarnego, którą wyróżnia żywność o charakterze lokalnym i tradycyjnym, bazująca na lokalnych surowcach, a ze względu na warunki geograficzno-przyrodnicze przedsiębiorców i rolników łączą podobne zasady uprawy roślin, hodowli zwierząt oraz przetwórstwa żywności – czytamy w komunikacie prasowym.
Podczas uroczystości podpisania porozumienia marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk podkreślił: - Tradycyjne rolnictwo może być szansą dla mieszkańców wsi, by pozostali w swoich małych społecznościach. Równie dobrze mogą budować karierę zawodową, zakładać rodziny w swoich lokalnych środowiskach. Pomorze to tygiel kulturowy, ale mieszkańcy poszukują swojej identyfikacji, tożsamości. To porozumienie zapala zielone światło, aby wykorzystać wspólny potencjał regionów.
Celem porozumienia jest także podjęcie wspólnych działań dotyczących budowy sieci lokalnych targowisk, zwiększenia oferty branży gastronomicznej i rozwoju agroturystyki.