Rolnicy boją się kukurydzy z Ukrainy

Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych bije na alarm - Polska wpuściła z Ukrainy do Polski, a tym samym do Unii Europejskiej około 40 tysięcy ton kukurydzy bez badania.

Publikacja: 15.11.2013 19:16

Rolnicy boją się kukurydzy z Ukrainy

Foto: Bloomberg

- To absolutny skandal. Parametry jakościowe kukurydzy wwożonej do Polski z Ukrainy nie są znane – alarmuje Tadeusz Szymańczak, ekspert PZPRZ z komisji ds. ekonomii produkcji i rynku zbóż. I podkreśla, że: Kukurydza jest sprawdzana tylko w najprostszy sposób tj. organoleptycznie

Szymańczak zaznacza, że teraz nie wiadomo czy wwieziona do kraju i w granice UE kukurydza jest bezpieczna czy nie.

Specjalny list z prośbą o pomoc w tej sprawie Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych wysłał do Premiera RP Donalda Tuska.

Rolnicy napisali w nim, że kukurydza mogła być skażona na wiele sposobów, choćby poprzez chemiczne związki używane do desykacji czyli odwodnienia kukurydzy. Ziarno mogło być też skażone innymi aktywnymi związkami chemicznymi, które nie są dopuszczalne na terenie Polski i UE.

- W czasie spotkania z ministrem rolnictwa reprezentacji naszego związku powiedziono, że teraz resort postara się zadbać lepsze kontrole na granicy – poinformował Szymańczak.

Zdaniem ministerstwa rolnictwa sprawa wygląda inaczej.

„W 2013 roku, do końca października do Polski zaimportowano z Ukrainy 34 472, 5 tony kukurydzy przeznaczonej na pasze. Żadna przesyłka kukurydzy paszowej nie została odrzucona przez granicznych lekarzy weterynarii w roku 2013r. Badania laboratoryjne wykonywane były w ramach krajowego planu monitoringu i obejmowały następujące kierunki: GMO, aflatoksyny, pestycydy, skażenie Salmonellą.

Wszystkie badania wykonywane w laboratoriach urzędowych dały wynik ujemny (nie stwierdzono zagrożenia)." – poinformował Dariusz Mamiński, Radca Ministra, Biuro Prasowe MRiRW.

Nieco gorzej jest chyba w przypadku kukurydzy na potrzeby spożywcze ludzi, bo w tym przypadku resort tego rodzaju deklaracji już nie składa, ale szeroko opisuje przepisy i procedury jakie powinny być stosowane:

„Organami podległymi Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi odpowiedzialnymi między innymi za kontrolę jakości handlowej produktów rolnych, w tym kukurydzy z przeznaczeniem na paszę i do spożycia, przywożonych z państw niebędących członkami Unii Europejskiej, są Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i Inspekcja Weterynaryjna.

Kontrolę jakości handlowej produktów przywożonych z zagranicy przeprowadzają upoważnieni pracownicy z wojewódzkich inspektoratów JHARS. Kontrola jakości artykułów rolno-spożywczych ma na celu sprawdzenie czy artykuły te spełniają wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania dotyczące tych artykułów, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta.

Obejmuje ona cechy artykułu rolno-spożywczego dotyczące m.in. jego właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych, które nie są objęte wymaganiami sanitarnymi, weterynaryjnymi lub fitosanitarnymi.

Z uwagi na brak obligatoryjnych przepisów regulujących jakość ziarna zbóż, Inspekcja JHARS przeprowadza kontrolę jakości handlowej tej grupy produktów na zgodności z deklaracją producenta.

Kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych z krajów trzecich obejmuje co najmniej jedną z następujących czynności:

- sprawdzenie dokumentów umożliwiających identyfikację danego artykułu rolno-spożywczego oraz innych dokumentów świadczących o jego jakości handlowej, np. atestów jakościowych, wyników badań laboratoryjnych,

- sprawdzenie oznakowania oraz warunków przechowywania i transportu artykułów rolno-spożywczych,

- oględziny (ogólna ocena partii w zakresie cech organoleptycznych),

- pobranie próbek i wykonanie badań laboratoryjnych.

O zakresie i trybie kontroli decyduje inspektor biorąc pod uwagę specyficzne cechy badanego produktu, warunki techniczne do przeprowadzenia kontroli oraz dokumentację przedłożoną przez zainteresowany podmiot. Próbki do badań laboratoryjnych inspektor może pobrać w przypadku, gdy ogólna ocena stanu ziarna przeprowadzona na podstawie oględzin wykaże nieprawidłowości, np. zapach nieswoisty dla rodzaju i gatunku zboża, obecność żywych lub martwych szkodników zbożowych. Po przeprowadzeniu kontroli o ile przepisy nie stanowią inaczej jest sporządzany Protokół kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy. Dokument ten stanowi podstawę do objęcia towaru procedurą dopuszczenia do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego. Jeżeli towar nie spełnia wymagań w zakresie jakości handlowej określonych w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanych przez producenta, wojewódzki inspektor JHARS w drodze decyzji administracyjnej zakazuje wprowadzenia tego produktu do obrotu.

Decyzja ta podlega rygorowi natychmiastowej wykonalności.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami IJHARS kontroluje zboże w tym kukurydze wyłącznie do celów spożywczych. Minimalna ilość ziarna zbóż podlegająca kontroli jakości handlowej wynosi 15 t, a ziarna kukurydzy obrobionego wyłącznie przez śrutowanie - 1 t.

W bieżącym roku Inspekcja JHARS skontrolowała ogółem 64 partie ziarna kukurydzy przeznaczonego na cele spożywcze o łącznej masie 25 141,6 t, w tym z Ukrainy 20 partii o łącznej masie 437,6 t."

Biznes
Ciemne chmury nad amerykańską zbrojeniówką. Wykorzystają to firmy z Europy?
Biznes
Liczne biznesy Dmitrija Miedwiediewa. Gigantyczna posiadłość ukryta nad Wołgą
Biznes
Zespół Brzoski będzie działał do końca maja. Po 100 dniach zakończy pracę
Biznes
Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta: do KPRM trafiła ocena skutków regulacji
Biznes
Inpost przejmuje brytyjską spółkę. Meloni w Białym Domu oczarowuje Trumpa