Etno Cafe w połowie drogi do ekosystemu kawowego

Sieć kawiarni uruchomiła kolejny etap budowy pierwszego w Polsce ekosystemu kawowego opartego na idei gospodarki obiegu zamkniętego. Polska firma nawiązała współpracę z producentem kosmetyków Organique.

Publikacja: 19.06.2019 09:00

Stoisko Etno Cafe na targach World of Coffee w Berlinie

Stoisko Etno Cafe na targach World of Coffee w Berlinie

Foto: materiały prasowe

Efektem kooperacji będą nowe ekologiczne kosmetyki powstałe z fusów, odpadów po produkcji Cold Brew Coffee i naturalnych olejków. Nowy kierunek, który firma wdrożyła na początku tego roku, oznacza wzięcie odpowiedzialności za odpady i zmniejszenie ich produkcji do minimum.

Pierwszym etapem realizacji tego celu było wprowadzenie do kawiarni ekologicznego papieru, biodegradowalnych opakowań na wynos i zniżek dla wszystkich, którzy zamówią kawę we własnym kubku. Kolejnym – zastąpienie plastikowych słomek biodegradowalnymi zamiennikami z PLA, czyli kwasu L-polimlekowego. Etno Cafe jest pierwszą dużą siecią kawiarni w Polsce, która zdecydowała się na ten ostatni krok.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę
Przemysł spożywczy
Hakerzy uderzyli w rosyjską wódkę. Stanęła produkcja i sprzedaż
Przemysł spożywczy
USA: Tysiące puszek Coca-Coli wycofane z powodu wykrycia plastiku
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Przemysł spożywczy
USA chcą importować „setki milionów” jajek z Turcji i Korei Południowej