Cukier sprawcą wzrostów cen żywności na świecie

Choć wiosenne przymrozki nie spowodowały szkód w uprawach buraka cukrowego w Polsce, to ceny cukru mogą wzrosnąć, bo drożeje produkcja, a zapasy są małe.

Publikacja: 16.05.2021 21:00

Cukier sprawcą wzrostów cen żywności na świecie

Foto: Adobe Stock

Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks cen żywności wzrósł w kwietniu do 120,9 pkt. To o 2 pkt, czyli o 1,7 proc. więcej niż w marcu i aż o 28,4 pkt, czyli 30,8 proc. więcej niż w kwietniu 2019 r. Wzrost ten był przy tym 11. z rzędu miesięcznym wzrostem wartości indeksu i wywindował go do najwyższego poziomu od maja 2014 r.

Za kwietniowy wzrost w największym stopniu odpowiadają rosnące ceny cukru, które podbijają obawy związane z opóźnieniami zbiorów w Brazylii i szkodami spowodowanymi mrozem we Francji. Subindeks FAO dla cukru wzrósł w kwietniu o 3,9 proc. w porównaniu z marcem i był o prawie 60 proc. wyższy niż w kwietniu 2020 r.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Przemysł spożywczy
USA chcą importować „setki milionów” jajek z Turcji i Korei Południowej
Przemysł spożywczy
Donald Trump zapewnia, że zażegnał kryzys na rynku jajek. Nie do końca
Przemysł spożywczy
Niebezpieczne składniki w najmodniejszej czekoladzie? Niemiecka fundacja zbadała dubajską czekoladę
Przemysł spożywczy
Na pieczywo wydajemy coraz więcej. I zmieniamy nasze zwyczaje
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Przemysł spożywczy
Rząd Donalda Trumpa zwrócił się do Danii o pomoc. W USA brakuje jaj
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń