Rosną ceny żywności na świecie

Indeks cen żywności liczony przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) wzrósł w kwietniu do 120,9 pkt, czyli najwyższego poziomu od 2014 r. Był o 1,7 proc. wyżej niż w marcu i aż o 30,8 proc. niż rok wcześniej. Do historycznego szczytu z lutego 2011 r. brakuje mu 12 proc.

Aktualizacja: 06.05.2021 15:56 Publikacja: 06.05.2021 15:49

Rosną ceny żywności na świecie

Foto: AFP

Spośród surowców rolnych, których ceny mierzy indeks FAO, najmocniej zdrożał cukier. Subindeks dla cukru wzrósł o 3,9 proc. m./m. i o prawie 60 proc. r./r. „Obawy dotyczące wolnego postępu żniw w Brazylii oraz szkody, jakie przyniósł mróz we Francji, zwiększają obawy dotyczące trudniejszych globalnych dostaw” – piszą analitycy FAO. Subindeks dla zbóż wzrósł o 1,2 proc. m./m. i 26 proc. r./r., dla nabiału o 1,4 proc. m./m. i 24,1 proc. r./r., a dla mięsa o 1,7 proc. m./m. i 5,1 proc. r./r.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności