Michelin: restauracja ma być też dla zwykłych ludzi

Maleńka tokijska restauracja w podziemiu, w której jadł Barack Obama, pokazana w filmie dokumentalnym „Jiro Dreams of Sushi”, nie weszła do tegorocznego Przewodnika Michelina, bo nie przyjmuje rezerwacji od zwykłych ludzi.

Aktualizacja: 28.11.2019 04:41 Publikacja: 27.11.2019 11:17

Kadr z filmu Jiro Dreams of Sushi (2011)

Kadr z filmu Jiro Dreams of Sushi (2011)

Foto: Flickr /18r

„Sukiyabashi Jiro Honten” dysponująca 10 miejscami przy kontuarze, prowadzona przez 94-letniego Jiro Ono, powszechnie uważanego za jednego z największych na świecie kucharzy od sushi, miała trzy gwiazdki Michelin Guide od czasu opublikowania w 2007 r. pierwszego przewodnika po lokalach gastronomicznych w Tokio. Wraz z inną 3-gwiazdkową „Sushi Saito” nie znalazła się jednak w Przewodniku Michelina 2020, bo obie nie przyjmują rezerwacji od zwykłych ludzi — wyjaśnili twórcy przewodnika.

Lokal pana Ono padł najwyraźniej ofiarą własnego sukcesu, zwłaszcza wśród turystów, a przyczynił się do tego film dokumentalny z 2011 r. o jego szefie w okularach, który tłumaczył, jak masuje ośmiornicę, aby zmiękła przed gotowaniem — pisze Reuter.

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Przemysł spożywczy
Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta
Przemysł spożywczy
Piwo z Polski i innych krajów Unii Europejskiej wlewa się do Rosji