Szturm bezmięsnych burgerów. Trafią do sklepów

Wegańskie burgery będą dostępne już nie tylko w restauracjach, ale również w sklepach.

Aktualizacja: 01.08.2019 17:34 Publikacja: 01.08.2019 17:34

Szturm bezmięsnych burgerów. Trafią do sklepów

Foto: Impossible Foods

Z taką ofertą startuje czołowy ich producent, czyli spółka Impossible Foods z USA. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków uznała właśnie, że leghemoglobina sojowa, barwny dodatek na bazie białka, stosowany do nadawania roślinnym burgerom smaku przypominającego mięso, jest w pełni bezpieczna i może trafić do handlu. Dotąd burgery oferowane były tylko w restauracjach, co miało gwarantować ich odpowiednie przygotowanie bez ryzyka zdrowotnego dla klienta.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę