Afera mięsna: Czeskie restauracje serwowały trefną polską wołowinę jako argentyńską

Czeskie restauracje skupowały polską wołowinę, w tym także tę, która właśnie wywołała międzynarodowy skandal, i sprzedawały ją jako argentyńską za wielkie pieniądze - ujawnił minister rolnictwa Toman.

Aktualizacja: 06.02.2019 12:59 Publikacja: 06.02.2019 11:08

Afera mięsna: Czeskie restauracje serwowały trefną polską wołowinę jako argentyńską

Foto: Bloomberg

- Chcę was zapewnić, że mięso nie trafiło do żadnej taniej restauracji, była to luksusowa restauracja, szczególnie w Pradze, i to była restauracja, która podawała polskie mięso za argentyńskie, by sprzedawać za 1000 koron – powiedział posłom Izby Gmin minister rolnictwa Miroslav Toman, co opisują dziś co najmniej dwa czeskie portale, MoneyMag i Ceske Noviny. Toman nie chciał jednak wskazać konkretnych firm, dał jedynie do zrozumienia, że określa się je mianem azjatyckich, ale nie chodzi o chińskie.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności