Jak mleko trafiło do jadłospisu człowieka

Wydawałoby się, że mleko towarzyszyło ludzkości od początku. A jednak wcale tak nie było. Najnowsze odkrycia archeologiczne rzucają nowe światło na to, jak człowiek uczył się czerpać z jego dobrodziejstw.

Publikacja: 03.01.2020 18:00

Mężczyzna dojący krowę. Scena z grobowca w egipskiej Sakkarze, ok. 2371–2350 p.n.e.

Mężczyzna dojący krowę. Scena z grobowca w egipskiej Sakkarze, ok. 2371–2350 p.n.e.

Foto: Forum

Trzy wydarzenia wpłynęły w sposób rewolucyjny na dzieje ludzkości, wszystkie związane z „gastronomią": ogień umożliwił zmianę struktury pożywienia roślinnego i mięsnego, a gotowane i pieczone mięso przyspieszyło rozwój struktury mózgu; rolnictwo wprowadziło na wielką skalę skrobię, nowe pokarmy, chleb, piwo, wino, umożliwiło wzrost liczby ludności, ale też pogorszyło stan jej zdrowia; trzeci przełom spowodowała przypadkowa mutacja, która otworzyła przed człowiekiem świat mleka i częściowo naprawiła błędy rolnictwa.

Pozostało 97% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Plus Minus
Podcast „Posłuchaj Plus Minus”: AI Act. Jak przygotować się na zmiany?
Plus Minus
„Jak będziemy żyli na Czerwonej Planecie. Nowy świat na Marsie”: Mars równa się wolność
Plus Minus
„Abalone Go”: Kulki w wersji sumo
Plus Minus
„Krople”: Fabuła ograniczona do minimum
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Plus Minus
„Viva Tu”: Pogoda w czterech językach