Kupiony w Polsce serek ziołowy Almette zawiera m.in.: mleko w proszku, kwasek cytrynowy i naturalne aromaty. Jego niemiecki odpowiednik, mimo że identycznie opakowany, tych dodatkowych składników nie posiada.
– Celem naszej firmy jest poszanowanie oczekiwań i gustów lokalnych konsumentów, dlatego stosujemy inne receptury na rynek niemiecki i polski – tłumaczy producent Almette, spółka Hochland, która serek produkuje zarówno w swojej polskiej jak i niemieckiej siedzibie.
Jako że produkty z Polski wysyłane są także na rynek czeski, słowacki i litewski, na tamtejsze półki również trafia Almette z ulepszaczami smaku.
– W Niemczech, Almette produkowany jest z mleka pochodzącego z Alp, w Polsce – z polskiego mleka od wyselekcjonowanych dostawców. Podobnie, jeśli chodzi o pozostałe składniki. Stąd nasze produkty mogą różnić się smakiem, ale na pewno nie jakością – zapewnia producent.
Co trzeci inny
Na zlecenie Komisji Europejskiej, unijne Wspólne Centrum Badawcze (Joint Research Centre) przeprowadziło ogólnoeuropejskie badania produktów podwójnej jakości. Badacze przeanalizowali niemal 1400 artykułów w 19 krajach UE, w tym m.in. w Niemczech, Polsce, Belgii, Węgrzech i we Włoszech.