Grill na majówkę coraz droższy

Już dziś skupy płacą za zwierzęta o blisko 30 proc. więcej niż przed rokiem, a ceny nadal rosną. To wkrótce przełoży się na ceny mięsa w sklepach.

Aktualizacja: 26.04.2019 13:49 Publikacja: 26.04.2019 12:17

Grill na majówkę coraz droższy

Foto: Adobe Stock

Według danych ministerstwa rolnictwa, ceny trzody chlewnej w marcu 2019 roku były już o blisko jedną trzecią (29 proc.) droższe niż przed rokiem. Ceny jednak dalej rosną – w ciągu ostatniego tygodnia (do 21 kwietnia) skupy podniosły ceny płacone za zwierzęta o 0,63 proc. i płacą obecnie średnio 5,83 zł za kg – informuje resort w cotygodniowym biuletynie informacyjnym.

Wyższe ceny zwierząt w skupach oznacza, że wkrótce możemy się spodziewać wzrostu cen na sklepowych półkach. - Choć dane GUS wskazały na deflację detalicznych cen wieprzowiny w marcu to patrząc na rosnące ceny skupu wkrótce będziemy obserwować wyraźny wzrost cen mięsa w sklepach - Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole. Póki co jednak, karkówka wieprzowa bez kości kosztuje średnio 18 zł za kilogram, polędwiczki wieprzowe – 26 zł za kg, a ceny schabu bez kości zaczynają się od 14 zł.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Handel
Co ósmy Polak przywita Nowy Rok fajerwerkami
Handel
Wódka z Korei Północnej wchodzi do Rosji. Firma należy do... armii Kima
Handel
Minister Michał Kołodziejczak: Masło będzie tanieć. Podał datę
Handel
Jak Polacy postrzegają "małpki"? Dla alkoholików, pite pod sklepem i przed pracą
Handel
Żabka ma już w Polsce 11 tysięcy sklepów
Materiał Promocyjny
Nest Lease wkracza na rynek leasingowy i celuje w TOP10