Drobne zmiany w diecie mogą zmniejszyć ryzyko raka

Czy musimy zjadać kilogramy warzyw i owoców, a zamiast kawy i herbaty popijać zielone koktajle, żeby uniknąć dzięki diecie raka czy zawału? Naukowcy z Australii określili, jaka dawka zawartych w roślinach flawonoidów wystarczy, by zmniejszyć ryzyko najgroźniejszych chorób.

Publikacja: 20.08.2019 15:59

Drobne zmiany w diecie mogą zmniejszyć ryzyko raka

Foto: Adobe Stock

Naukowcy nie mają wątpliwości, że spożywanie większej ilości owoców i warzyw wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem sercowo-naczyniowym i ogólnym ryzykiem zgonu. Chociaż – jak przyznają – odpowiada za to wiele różnych składników odżywczych zawartych w roślinach, to najistotniejszą rolę odgrywają flawonoidy, bioaktywne związki należące do grupy polifenoli (obu terminów często używa się zamiennie).

Flawonoidy to cała rodzina związków obecnych w wielu naturalnych produktach spożywczych, w tym w owocach, warzywach, gorzkiej czekoladzie, czerwonym winie i herbacie. Do flawonoidów należy sześć podklas – m.in. antocyjany, izoflawony – a każdy z tych związków może wpływać na organizm w różny sposób i w różnym stopniu. Przede wszystkim podkreśla się działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające) i przeciwzapalne flawonoidów.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Zdrowie
Potrzebujesz dofinansowania do protezy lub rehabilitacji? Fundacja Poland Business Run szuka beneficjentów!
Zdrowie
Pilotażowy program tabletki „dzień po” w aptekach bez spektakularnych efektów
Zdrowie
Czy grozi nam medyczny blackout?
Zdrowie
Badanie CeZ: Z narzędzi AI korzysta niecałe 5 proc. podmiotów leczniczych w Polsce
Zdrowie
Paweł Walicki, CMP: Profilaktyka powinna znaleźć się w gestii lekarza rodzinnego