5 powodów, by jeść rzeżuchę nie tylko w Wielkanoc

Soczyście zielona rzeżucha jest zwykle ozdobą wielkanocnego stołu, niekiedy dodatkiem do świątecznej sałatki. Tymczasem warto pamiętać o niej cały rok, bo to bomba witamin i mikroelementów znacznie lepiej przyswajalnych niż te z suplementów diety.

Publikacja: 18.04.2019 18:47

Rzeżucha jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, substancji, które chronią komórki ciała przed skutk

Rzeżucha jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, substancji, które chronią komórki ciała przed skutkami stresu oksydacyjnego.

Foto: 49537495

Pieprzyca siewna (Lepidium sativum), bo taka jest prawdziwa nazwa swojskiej rzeżuchy, należy do rodziny kapustowatych (krzyżowych). Jak wiele roślin z tej grupy, jest bogatym źródłem witamin - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K – zawiera jej wyjątkowo dużo, oraz mikro- i makroelementów: żelaza, wapnia, cynku, manganu, jodu i chromu.

1. Wspomaga układ krążenia

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Zdrowie
Potrzebujesz dofinansowania do protezy lub rehabilitacji? Fundacja Poland Business Run szuka beneficjentów!
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem
Zdrowie
Pilotażowy program tabletki „dzień po” w aptekach bez spektakularnych efektów
Zdrowie
Czy grozi nam medyczny blackout?
Zdrowie
Badanie CeZ: Z narzędzi AI korzysta niecałe 5 proc. podmiotów leczniczych w Polsce
Zdrowie
Paweł Walicki, CMP: Profilaktyka powinna znaleźć się w gestii lekarza rodzinnego