Gwinea: WHO ostrzega przed Ebolą. Ryzyko transmisji „bardzo wysokie"

Przedstawiciele Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ostrzegli, że ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa Ebola z Gwinei do sąsiadujących z nią krajów, jest „bardzo wysokie”. "Część z nich nie jest przygotowana na wybuch epidemii" - podkreślono.

Aktualizacja: 05.03.2021 12:09 Publikacja: 05.03.2021 11:52

Gwinea: WHO ostrzega przed Ebolą. Ryzyko transmisji „bardzo wysokie"

Foto: AFP

W lutym w Gwinei ogłoszono epidemię Eboli. Dotychczas przeciwko wirusowi zaszczepionych zostało w tym kraju ponad 1600 osób.

Przedstawiciele Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ostrzegli, że ryzyko rozprzestrzeniania się epidemii jest „bardzo wysokie”, a część krajów sąsiadujących w Gwineą „nie jest na to gotowa”. - Przeprowadziliśmy ocenę gotowości sześciu krajów, które sąsiadują z Gwineą. Dwa z nich nie są gotowe, jeden jest na granicy, a trzy są mniej lub bardziej gotowe - powiedział regionalny dyrektor ds. sytuacji kryzysowych WHO Abdou Salam Gueye. Dodał także, że żaden z sąsiednich krajów „nie jest całkowicie przygotowany do rozpoczęcia szczepień przeciwko wirusowi Ebola, gdyby były one wymagane”. - Dostępność dawek szczepionki nie wystarczy, aby rozpocząć szczepienia zapobiegawcze - ocenił i podkreślił jednocześnie, że kraje te „zgodziły się na współpracę transgraniczną i koordynację w celu opanowania epidemii”. 

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?