Skromny dostawca został potentatem

Polski sektor żywności poszedł ostrą ścieżką w górę. Z eksportu wartego 220 mln zł skoczył do 126 mld zł.

Publikacja: 29.05.2019 11:01

W latach 1989-1992 liczba firm zajmujących się ubojem i przetwórstwem mięsa wzrosła do 7 tys.

W latach 1989-1992 liczba firm zajmujących się ubojem i przetwórstwem mięsa wzrosła do 7 tys.

Foto: Katarina Stoltz

Startując skromnie jako zaopatrzeniowiec Związku Radzieckiego polski przemysł spożywczy stał się siódmym dostawcą żywności w Unii Europejskiej.

Na progu zmian

Pozostało jeszcze 98% artykułu

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Wydarzenia Gospodarcze
X Europejski Kongres Samorządów już za miesiąc
Materiał Promocyjny
Przed wyjazdem na upragniony wypoczynek
Wydarzenia Gospodarcze
Zarządzanie różnorodnością – DEI jako wyzwanie i klucz do sukcesu nowoczesnych organizacji
Wydarzenia Gospodarcze
Czy polska prezydencja w Unii Europejskiej to czas na rozpoczęcie debaty o kosztach zrównoważonej transformacji? Dyskusja w świetle raportu Mario Draghi’ego.
Wydarzenia Gospodarcze
Bezpieczeństwo lekowe - filar gwarantujący stabilność europejskiej gospodarki
Wydarzenia Gospodarcze
CSRD, CSDDD, Atestacja. Na jakim etapie jesteśmy?