Brud, bakterie i przeterminowana żywność. Sanepid skontrolował nadmorskie lokale

33 mandaty o łącznej wartości 12 tysięcy złotych nałożyli kontrolerzy pomorskiego sanepidu w turystycznych miejscowościach nad morzem. Sprawdzili 217 punktów gastronomicznych.

Publikacja: 17.07.2024 15:22

W 37 proc. próbek lodów wykryto bakterie Enterobacteriaceae

W 37 proc. próbek lodów wykryto bakterie Enterobacteriaceae

Foto: Adobe Stock

rbi

Jak informuje portal PolskieRadio24.pl, przebadano restauracje, bary, kawiarnie, lodziarnie i food trucki. Z 217 przeprowadzonych kontroli, osiem było interwencyjnych (czyli złożone zostało zawiadomienie o nieprawidłowościach w danym miejscu), z czego trzy okazały się zasadne.

Działania dotyczyły "zakładów żywienia zbiorowego typu otwartego". – Pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych przeprowadzili kontrole między 20 a 30 czerwca - poinformował rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku Zbigniew Zawadzki.

Najczęstsze nieprawidłowości w lokalach gastronomicznych na Pomorzu

Najczęstsze nieprawidłowości dotyczyły stanu higienicznego pomieszczeń, wyposażenia, warunków przechowywania żywności oraz przestrzegania procedur higienicznych i systemu HACCP.

Czytaj więcej

Z psem do restauracji? Jest stanowisko sanepidu

Problemy dotyczyły także braku możliwości identyfikacji środków spożywczych, przeterminowanej żywności, braku czystości. Wskazano także na konieczność przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach dobrych praktyk higienicznych i dobrych praktyk produkcyjnych - tych brakowało lub ich nie stosowano.

Bakterie w 37 proc. przebadanych lodów

Osobne kontrole przeprowadzono w sąsiednim województwie zachodniopomorskim w punktach z lodami. W 37 proc. zbadanych próbek lodów pobranych w zachodniopomorskim wykryto bakterie Enterobacteriaceae.

Kontrolerzy pobrali do badań próbki lodów w miejscach, które odwiedza najwięcej turystów

Według danych Sanepidu to najwyższy wskaźnik zanieczyszczenia lodów występuje w pasie nadmorskim.

Kontrolerzy pobrali do badań próbki lodów w miejscach, które odwiedza najwięcej turystów. W samym pasie nadmorskim pobrano 90 próbek. Równo połowa z nich została zakwestionowana.

Jak informuje portal PolskieRadio24.pl, przebadano restauracje, bary, kawiarnie, lodziarnie i food trucki. Z 217 przeprowadzonych kontroli, osiem było interwencyjnych (czyli złożone zostało zawiadomienie o nieprawidłowościach w danym miejscu), z czego trzy okazały się zasadne.

Działania dotyczyły "zakładów żywienia zbiorowego typu otwartego". – Pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych przeprowadzili kontrole między 20 a 30 czerwca - poinformował rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku Zbigniew Zawadzki.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Społeczeństwo
Jak świat cyfrowy zmienia nasze miasta
Materiał Promocyjny
Karnet, voucher i samochód. Pracownik to doceni
Społeczeństwo
Pijany wujek przyjechał rowerem po nietrzeźwego 16-latka
Społeczeństwo
Najnowsza prognoza pogody: Upały coraz bliżej, początek września może zaskoczyć
Społeczeństwo
Zagadkowe zatrucie na popularnym szlaku w Tatrach. Co zaszkodziło turystom?
Materiał Promocyjny
Apartamenty M7 od Archicom Collection – inwestycja w centrum Warszawy, która oddziałuje na emocje
Społeczeństwo
Recesja, kryzys, katastrofa. Realny scenariusz czy rynkowe strachy na lachy?
Materiał Promocyjny
Aż 7,2% na koncie oszczędnościowym w Citi Handlowy