Australijscy rolnicy wyrywają miliony winorośli. Co jest powodem?

W Australii niszczone są miliony winorośli, a dziesiątki milionów kolejnych trzeba wyrwać, aby powstrzymać nadprodukcję. Obniżyła ona ceny winogron i zagraża źródłom utrzymania plantatorów i winiarzy.

Publikacja: 10.03.2024 20:25

Względy zdrowotne skłaniają konsumentów na całym świecie do picia mniejszej ilości wina

Względy zdrowotne skłaniają konsumentów na całym świecie do picia mniejszej ilości wina

Foto: stock.adobe.com

Spadek spożycia wina na całym świecie szczególnie mocno uderzył w Australię, ponieważ popyt najszybciej spada na tańsze wina czerwone, które są jej sztandarowym produktem.

Najbardziej ucierpiało wino czerwone. W regionach takich jak Griffith ceny winogron przeznaczonych do produkcji spadły z 659 dolarów australijskich w 2020 roku do 304 dolarów australijskich w zeszłym roku za tonę. To najniższy poziom od dziesięcioleci – wynika z danych organizacji branżowej Wine Australia.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Społeczeństwo
Nowa Zelandia będzie uznawać tylko płeć biologiczną? Jest projekt ustawy
Społeczeństwo
Haiti chce od Francji zwrotu „okupu” sprzed ponad 200 lat. Chodzi o miliardy
Społeczeństwo
Przełom w walce z cukrzycą? Firma farmaceutyczna ogłosiła wyniki badań klinicznych
Społeczeństwo
Holandia chce deportować do Armenii 12-latka, który nigdy nie widział Armenii
Społeczeństwo
Kultura i imperializm. Rosyjscy twórcy wciąż mają dużo odbiorców w Ukrainie