Krzyże wrócą na biurka warszawskich urzędników. Oświadczenie warszawskiego ratusza

Krzyże i inne symbole religijne będą mogły pojawiać się na biurkach warszawskich urzędników. Instytut Ordo Iuris opublikował odpowiedź warszawskiego ratusza w sprawie zarządzenia prezydenta Rafała Trzaskowskiego.

Publikacja: 07.08.2024 17:29

Rafał Trzaskowski, prezydent Warszawy

Foto: Fotorzepa, Roman Bosiacki

Jak poinformował Instytut Ordo Iuris, Urząd Miasta Warszawy odpowiedział na petycję złożoną przez prawników Instytutu w związku z zarządzeniem Rafała Trzaskowskiego, na mocy którego symbole religijne miały zostać usunięte z przestrzeni urzędów — tj. ze ścian w pomieszczeniach miejskich urzędów oraz z biurek pracujących w nich urzędników.

W piśmie warszawskiego ratusza przeczytać możemy, iż zakaz ten nie będzie jednak dotyczyć symboli religijnych stawianych na biurkach przez pracowników urzędów.

Zakaz umieszczania symboli na ścianach ma z kolei nie obowiązywać w budynkach rad dzielnic.

Krzyże w warszawskich urzędach zakazane. Sprawa trafi do prokuratury

Zakaz krzyży w warszawskich urzędach: nie dotyczy biurek

W piśmie warszawskiego urzędu czytamy, że „każda osoba pracująca w urzędzie ma prawo używać symboli religijnych zgodnie ze swoimi przekonaniami m.in. mieć symbole religijne, np. w formie medalika, tatuażu, opaski na ręce, jak również umieszczać na swoim biurku symbole religijne”.

— Natomiast eksponowanie symboli religijnych w pomieszczeniach przeznaczonych do podejmowania czynności władczych w urzędach administracji publicznej, ale też np. w sądach czy salach obrad ciał przedstawicielskich, może być odczytywane jako sugestywne, a to narusza zasadę bezstronności religijnej władzy publicznej — przeczytać możemy w dalszej części pisma.

Tak więc, zakazem eksponowania symboli religijnych objęte są miejsca przeznaczone do obsługi osób oraz miejsca ogólnodostępne, które „nie stanowią stanowisk pracy konkretnych pracownic i pracowników”. Co warto pamiętać, zakaz ten od samego początku nie dotyczy także biżuterii i symboli noszonych na ciele — a więc krzyżyków i innych elementów ubioru związanych z jakąkolwiek religią.

— Stanowisko zdecydowanie łagodzi tekst zarządzenia, które wyraźnie zakazywało umieszczania symboli religijnych „na ścianach, na biurkach” — czytamy w oświadczeniu Ordo Iuris w związku z odpowiedzią warszawskiego ratusza.

Krzyże w warszawskim ratuszu i urzędach. Zarządzenie Trzaskowskiego

— Dokument zakazuje eksponowania symboli religijnych w przestrzeni urzędów. Oznacza to, że np. krzyż nie będzie mógł znajdować się na ścianie czy biurku. Dozwolone będzie natomiast noszenie symboli w sposób indywidualny (medalik, opaska). Co więcej wszystkie wydarzenia będą miały odtąd charakter świecki. Znikną więc obrzędy modlitw czy święcenia — pisaliśmy na łamach rp.pl w związku z podpisaniem przez prezydenta Trzaskowskiego zarządzenia.

Decyzja prezydenta wywołała wiele komentarzy w opinii publicznej, zarówno chwalących, jak i odnoszących się negatywnie do decyzji, która mogła mieć znamiona naruszenia chronionej konstytucyjnie wolności sumienia i wyznania.

— Złagodzenie przez warszawski ratusz zarządzenia prezydenta Trzaskowskiego jest wspólnym sukcesem tysięcy obywateli, którzy wysyłali petycje przygotowane przez Instytut Ordo Iuris. To jeszcze nie jest pełen sukces – wciąż musimy dalej zabiegać, by zmieniona została treść aktu — czytamy w oświadczeniu Ordo Iuris.

Jak podkreśla Ordo Iuris, w samym zarządzeniu zawarty był zakaz umieszczania symboli religijnych na biurkach pracowników urzędów. Oświadczenie warszawskiego ratusza uznać więc należy za złagodzenie obowiązującego zakazu, nie mające jednak poparcia w treści samego podpisanego przez Trzaskowskiego zarządzenia.

Krzyże znikną z warszawskich urzędów. Trzaskowski podpisał zarządzenie

Sądy i trybunały
„Neosędziowie” muszą odejść, ale nie wszyscy. Adam Bodnar ujawnia plan reformy
Podatki
Zapowiada się kolorowa jesień w podatkach. Wiemy, co planuje rząd Tuska
Praca, Emerytury i renty
Dodatek do emerytury. Wielu seniorów nie wie, że ma do niego prawo
Sądy i trybunały
Referendarz bez taryfy ulgowej? Musi się szybko uczyć
Niepełnosprawni
Tracą ważność orzeczenia o niepełnosprawności. Ważny termin mija we wrześniu
Citi Handlowy kontynuuje świetną ofertę dla tych, którzy preferują oszczędzanie na wysoki procent.