Polska żywność przed chińską szansą

Wojna celna z USA, nieurodzaj i choroba ASF powodują w Chinach luki na rynku żywności. To szansa dla polskich firm.

Publikacja: 30.09.2018 21:00

Polska żywność przed chińską szansą

Foto: Adobe Stock

Na chińskim rynku nieoczekiwanie pojawiają się niedobory żywności, które polscy producenci i eksporterzy powinni wykorzystać do rozpoczęcia współpracy z Chinami – piszą autorzy raportu „Inside China", przygotowanego przez Polskie Centrum Studiów nad Prawem i Gospodarką Chin działające na Uniwersytecie Warszawskim.

Główną przyczyną jest wzrost napięcia między Stanami Zjednoczonymi i Chinami, w wyniku czego pojawiły się 25-procentowe cła na importowaną z USA żywność. Import sorgo, kukurydzy oraz pszenicy już w lipcu spadł więc odpowiednio o 62,5 proc., 63,7 proc. oraz 43,03 proc. w porównaniu z takim samym okresem 2017 r.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Rolnictwo
Kontrole na polskich granicach. Rząd reaguje na poważne zagrożenie
Rolnictwo
Argentyńczycy boją się spadku cen soi. Zmniejszyli jej sprzedaż
Rolnictwo
Amerykanie kupują jaja w Brazylii. To jednak nie rozwiązuje ich kłopotów
Rolnictwo
Polska zakazała importu mięsa i mleka ze Słowacji
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Rolnictwo
Kondycja polskiego rolnictwa, czyli czasem słońce, czasem deszcz