Aktualizacja: 10.01.2019 10:50 Publikacja: 10.01.2019 10:50
Wprost do gruntu siejemy nasiona warzyw odpornych na niskie temperatury. Od ostatniej dekady marca do połowy kwietnia wysiewamy m.in.: buraki ćwikłowe, sałatę, cebulę, marchew, koper, rzodkiewkę, szpinak czy groch. Późniejszą wiosną, na przełomie kwietnia i maja, siejemy z kolei nasiona fasoli, kapusty głowiastej i pekińskiej, ogórków gruntowych, dyni czy mniej wrażliwych odmian melonów. Uwaga: niektóre rośliny źle znoszą pikowanie i udają się tylko z siewu bezpośredniego do gruntu – należą do nich np. pietruszka korzeniowa i marchew. Aby przyspieszyć wschody, można okryć grządki włókniną, która ograniczy parowanie wody i zabezpieczy siewki przed gwałtownymi wahaniami temperatury.
Do syryjskiego portu Latakia przybył w niedzielę, 20 kwietnia, statek z rosyjską pszenicą. To pierwszy transport...
Inwestycje w metody regeneracyjne, nie tylko chronią łańcuchy dostaw, ale także wzmacniają usługi ekosystemowe,...
Polska wprowadza kontrole na granicach. Na razie z Niemcami i Słowacją. Powodem jest wybuch epidemii pryszczycy...
Światu grozi brak soi. Argentyńscy rolnicy zmniejszyli dostawy tego ziarna do poziomu najniższego od 10 lat. Boj...
Stany Zjednoczone niemal podwoiły import brazylijskich jaj, które kiedyś były wykorzystywane wyłącznie jako karm...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas