Jak siać warzywa?

Jak siać nasiona warzyw, by szybko i obficie kiełkowały? Dowiedz się, kiedy i jak siać nasiona warzyw wprost do gruntu, a jak postępować przy produkcji rozsady. Podpowiadamy, jak głęboko wysiewać nasiona warzyw, aby wyrosły zdrowo i przyniosły wysoki plon.

Publikacja: 10.01.2019 10:50

Jak siać warzywa?

Siew nasion do gruntu

Wprost do gruntu siejemy nasiona warzyw odpornych na niskie temperatury. Od ostatniej dekady marca do połowy kwietnia wysiewamy m.in.: buraki ćwikłowe, sałatę, cebulę, marchew, koper, rzodkiewkę, szpinak czy groch. Późniejszą wiosną, na przełomie kwietnia i maja, siejemy z kolei nasiona fasoli, kapusty głowiastej i pekińskiej, ogórków gruntowych, dyni czy mniej wrażliwych odmian melonów. Uwaga: niektóre rośliny źle znoszą pikowanie i udają się tylko z siewu bezpośredniego do gruntu – należą do nich np. pietruszka korzeniowa i marchew. Aby przyspieszyć wschody, można okryć grządki włókniną, która ograniczy parowanie wody i zabezpieczy siewki przed gwałtownymi wahaniami temperatury.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Rolnictwo
Susza już przesądzona. Polska wchodzi w wiosnę z deficytem wody i groźbą wyższych cen
Rolnictwo
Targi, które napędzają branżę rolniczą od 30 lat
Rolnictwo
Kury nioski na złotej emeryturze w gaju oliwnym
Rolnictwo
UE ustępuje rolnikom w sprawie wymogów środowiskowych. Ale co z pieniędzmi?
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Rolnictwo
Trump obiecuje tańszą żywność, ale będzie odwrotnie
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń