McDonald's testuje nowy sos do frytek. Na razie tylko w Japonii

McDonald's testuje nowy sos do frytek carbonara. Na razie dostępny będzie tylko w Japonii.

Aktualizacja: 23.10.2018 17:00 Publikacja: 23.10.2018 16:08

McDonald's testuje nowy sos do frytek. Na razie tylko w Japonii

Foto: Bloomberg

ula

To kolejne połączenie frytek z sosem "włoskim". W lutym tego roku do menu japońskich lokali McDonald's trafiły frytki z sosem bolognese.

Carbonara według japońskiego McDonalds składa się z trzech rodzajów sera, bekonu, soli, pieprzu i śmietany. Oryginalny sos carbonara to jajka, pancetta, ser pecorino, a także pieprz oraz sól.

Nowe danie - Kaketemiyo Carbonara - ma kosztować 390 jenów czyli około 13 złotych. Sieć fast food zaleca zamawianie go jako dodatek do głównego dania, by stało się "nieco bardziej luksusowe" lub samodzielna przekąskę - informuje portal delish.com.

Nie wiadomo czy nowe danie trafi do restauracji McDonald's poza granicami Japonii. Japończycy mogą je testować do końca listopada.

Dwa lata temu japońscy klienci sieci oszaleli na punkcie frytek z czekoladą. McChoco Potato znalazły się w menu japońskiego McDonalda jako deser, ale klienci wolą zamawiać je jako dodatek do dań z mięsem.

McChoco Potato

McChoco Potato

Foto: Bloomberg

Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego