Big Mac ma się zmienić. Pierwszy raz od 50 lat

McDonald's postanowił "zmodernizować" swojego najbardziej znanego hamburgera. Big Mac zyska nowy składnik.

Aktualizacja: 29.01.2019 17:06 Publikacja: 29.01.2019 16:57

Big Mac ma się zmienić. Pierwszy raz od 50 lat

Foto: Bloomberg

ula

Najsłynniejszy hamburger świata wzbogaci się o dwa plastry bekonu.

Klasyczny Big Mac składa się z trzech kawałków bułki, dwóch kotletów z mielonej wołowiny, "specjalnego" i tajnego sosu, sałaty lodowej, plastra sera cheddar, a także siekanej cebuli i dwóch plastrów korniszona. Wazy 215 gram i ma 550 kalorii. Kanapkę wymyślił w 1967 roku Jim Delligatti, jeden z pierwszych franczyzobiorców McDonald's i właściciel lokalu tej marki w Pittsburgu. Big Mac kosztował wtedy 45 centów. Rok później Big Mac trafił do menu innych lokali McDonald's.

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
Ceny kawy w rok się niemal podwoiły, a będzie jeszcze gorzej
Materiał Promocyjny
Koszty leczenia w przypadku urazów na stoku potrafią poważnie zaskoczyć
Przemysł spożywczy
Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club
Przemysł spożywczy
Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika
Przemysł spożywczy
Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu
Przemysł spożywczy
Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie