McDonald's w Polsce przechodzi na papierowe słomki

Od 23 stycznia we wszystkich restauracjach w Polsce będą dostępne wyłącznie papierowe słomki – informuje sieć McDonald's. Jesteśmy pierwszym rynkiem z takim rozwiązaniem

Publikacja: 23.01.2020 11:27

McDonald's w Polsce przechodzi na papierowe słomki

Foto: Adobe Stock

Największa w Polsce sieć gastronomiczna mocno stawia na proekologiczne rozwiązania. - Papierowe słomki, nowe kubki do lodów McFlurry i patyczki do balonów to dopiero początek. Wiemy, że jeszcze dużo pracy przed nami. Dobre rozwiązania, możliwe do wdrożenia w naszej skali, wymagają czasu. Intensywnie nad nimi pracujemy. Już wkrótce w restauracjach wdrożymy kolejne zmiany przyjazne środowisku - mówi Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald's Polska.

Czytaj także: Brytyjczycy chcą, by McDonald’s przywrócił… plastikowe słomki

Papierowe słomki w McDonald's przeszły wiele testów pod kątem wytrzymałości, niezawodności i funkcjonalności. Nowe rozwiązania opracowano w oparciu o reakcje konsumentów badane w wybranych restauracjach. Polska jest pierwszym rynkiem w systemie McDonald's, w którym wdrożono takie rozwiązanie.

Nowe papierowe słomki mogą pozostawać w wodzie nawet przez 5,5 godziny i wciąż nie przemakają. To ponad dwukrotnie dłużej niż ich poprzednia wersja. Słomki oraz ich opakowania są wykonane w 100 proc. z papieru certyfikowanego przez PEFC. Produkty z tym oznaczeniem wspierają odpowiedzialną gospodarkę leśną – wyjaśnia Agnieszka Czarnecka, menadżer ds. zakupów McDonald's Polska.

McDonald's zmienia także opakowania lodów McFlurry i patyczki do baloników na całkowicie papierowe. Rocznie w restauracjach zużywanych jest 160 milionów słomek, 23 miliony kubeczków McFlurry oraz 3,5 miliona patyczków do balonów.

- Nowe papierowe słomki w 100 proc. nadają się do recyklingu. Już teraz w większości naszych lokali znajdują się kosze umożliwiające segregację śmieci. Zmiana opakowań oraz technologie stosowane przez recyklerów umożliwiają nam stopniowe zamykanie obiegu i przetwarzanie odpadów np. na ręczniki papierowe - mówi Tomasz Kurpiewski, menadżer ds. zrównoważonego rozwoju McDonald's Polska.

Największa w Polsce sieć gastronomiczna mocno stawia na proekologiczne rozwiązania. - Papierowe słomki, nowe kubki do lodów McFlurry i patyczki do balonów to dopiero początek. Wiemy, że jeszcze dużo pracy przed nami. Dobre rozwiązania, możliwe do wdrożenia w naszej skali, wymagają czasu. Intensywnie nad nimi pracujemy. Już wkrótce w restauracjach wdrożymy kolejne zmiany przyjazne środowisku - mówi Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald's Polska.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Czym jeździć
Nowa Skoda Kodiaq. Liczą się konie mechaniczne czy design?
Tu i Teraz
Nowa Skoda Superb. Komfort w parze z technologią
Przemysł spożywczy
Otmuchów wrócił do działalności, pod Wrocławiem czekają na falę
Przemysł spożywczy
Polscy producenci wysyłają żywność i napoje powodzianom. Woda zamiast oranżady
Przemysł spożywczy
Żabka wycofuje jeden z napojów i ostrzega klientów. Możliwe kawałki szkła