Apel WTO, WHO, FAO o utrzymanie dostaw żywności

Łańcuchy dostaw żywności na świecie trzeba chronić przed wszelkimi działaniami związanymi z handlem podejmowanymi w walce z pandemią, bo inaczej są możliwe niedobory i podwyżki cen — stwierdzili szefowie organizacji handlu i 2 agend ONZ

Publikacja: 01.04.2020 19:45

Apel WTO, WHO, FAO o utrzymanie dostaw żywności

Foto: AFP

„Niepewność dotycząca dostępu do żywności może wywołać falę ograniczeń w eksporcie i doprowadzić do niedoborów na światowym rynku — stwierdzili Roberto Azevedo z WTO, Tedros Adhanom Ghebreyesus z WHO i Qu Dongyu z FAO. — Takie reakcje mogą zakłócić równowagę między podażą żywności i popytem prowadząc do wzrostu cen i ich większej chwiejności"- cytuje Reuter ich komunikat

Szefowie 3 organizacji uważają, że zakłócenia w przemieszczaniu się pracowników rolnych i sektora przetwórstwa żywności czy kontenerów z żywnością mogą prowadzić do marnowania artykułów nietrwałych, zwiększą marnowanie żywności i mogą skłonić do protekcjonizmu. Będzie to szczególnie szkodliwe dla krajów o niskich dochodach i z deficytem żywności oraz dla agencji zapewniających pomoc żywnościową najbardziej potrzebującym.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności