Koronawirus: Problem niemieckiego przemysłu mięsnego. Coraz więcej zarażonych

W największych niemieckich zakładach przetwórstwa mięsnego coraz więcej przypadków koronawirusa. Władze krajowe chcą teraz testować na VOVID-19 wszystkich pracowników zakładów.

Aktualizacja: 09.05.2020 11:13 Publikacja: 09.05.2020 09:28

Dział mięsny w sklepie EDEKA w Duesseldorfie

Dział mięsny w sklepie EDEKA w Duesseldorfie

Foto: AFP

ula

W zakładzie koncernu Westfleisch w Coesfeld w Nadrenii Północnej Westfalii - największym w regionie zarażonych jest 129 pracowników, to niemal 10 proc. załogi. Natomiast w należącej do koncernu rzeźni w Szlezwiku Holsztynie zarażonych jest 50 pracowników. Lokalne władze zaalarmowane dużą liczba chorych postanowiły na wszelki wypadek przebadać wszystkich pracowników wszystkich rzeźni w regionie na obecność COVID-19 - informuje dziennik "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Zdecydowano też na czasowe zamknięcie zakładu w Coesfeld. Minister zdrowia Nadrenii Północnej Westfalii nakazał władzom koncerny "natychmiastowe" przeprowadzenie testów na obecność koronawirusa u wszystkich pracowników. Niemiecki przemysł przetwórczy w dużej mierze jest zależny od pracowników ze wschodniej Europy, którzy stanowią duża część załogi koncernu Westfleisch. Kontrole i dezynfekcja mają zostać przeprowadzone w pomieszczeniach socjalnych i mieszkalnych zagranicznych pracowników.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Przemysł spożywczy
Amerykańskie koncerny proszą Trumpa o zwolnienie z ceł. Ostrzegają przed podwyżkami
Przemysł spożywczy
Abstynent Putin każe Rosjanom nie pić. Produkcja wódki najniższa od ośmiu lat
Przemysł spożywczy
Kawa wreszcie zacznie tanieć? Świat czeka na zbiory w Brazylii
Przemysł spożywczy
200 mln na pączki. Każdy w Polsce zje co najmniej po dwa
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Przemysł spożywczy
Jajecznica będzie daniem luksusowym. Jajka coraz droższe, zaczyna ich brakować
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń