Ogłoszono najnowsze zestawienie restauracji wyróżnionych gwiazdką w Czerwonym Przewodniku „Main Cities of Europe 2020” wydawanym przez Michelin. Do dwóch polskich restauracji, którym udało się w tym roku utrzymać przyznane wcześniej gwiazdki dołączyła kolejna, która może cieszyć się gwiazdką, uznawaną za nobilitację. Restauracjami, które utrzymały gwiazdki są, oczywiście, warszawskie Atelier Amaro i Senses. Natomiast nową polską restauracją na liście jest Bottiglieria 1881 z Krakowa. Tym samym stołeczny monopol na gwiazdki Michelin w Polsce można uznać za przełamany.
Poza tym siedem lokali otrzymało w przewodniku wyróżnienie Bib Gourmand za korzystny stosunek jakości potraw do ceny. Tym wyróżnieniem mogą się cieszyć – Alewino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Kieliszki na Hożej i Szósta (wszystkie lokale z Warszawy) oraz Zazie i Fiorentina z Krakowa.
Pierwszy raz gwiazdkowy system oceny restauracji w przewodniku pojawił się w 1926 roku. W 1930 roku wprowadzono system trzygwiazdkowy, a od 1933 roku gwiazdki mają swoje definicje, które są od tego czasu niezmienne – jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy wyjątkową, wartą specjalnej wyprawy.
Czytaj także: Restauracje w Słowenii obsypane gwiazdkami Michelin
Inspektorzy Michelin oceniają w ramach gwiazdek tylko i wyłącznie to, co znajduje się na talerzu. Oddzielnie oceniany jest wystrój i udogodnienia, oznaczane symbolem skrzyżowanych widelca i łyżki. Michelin dba o anonimowość i obiektywność swoich inspektorów, a lokale do oceny są starannie selekcjonowane. Restauracje muszą dbać o aktualizacje i o stałość poziom usług.