Whisky w pandemicznym dołku

Globalny eksport szkockiej whisky spadł w 2020 r. o ponad 1,1 mld funtów, do poziomu 3,8 mld funtów. Oznacza to spadek o ok. 23 proc. względem rekordowego 2019 r. i najniższy poziom od 2010 r.

Publikacja: 28.02.2021 08:47

Whisky w pandemicznym dołku

Foto: Bloomberg

Wartość eksportu jest na najniższym poziomie od 2010 r., a eksport spadł na 127 z 179 światowych rynków szkockiej whisky. W 2020 r. wyeksportowano łącznie 1,14 mld butelek 70 cl szkockiej whisky, co oznacza spadek o 13 proc. względem poprzedniego roku - wynika z danych opublikowanych przez Scotch Whisky Association (SWA).

Na tak drastyczny spadek eksportu szkockiej whisky wpływ miały przede wszystkim ograniczenia związane z pandemią koronawirusa, które bardzo mocno uderzyły w sprzedaż w punktach gastronomicznych i tzw. „travel retail" czyli np. w butikach na lotniskach. Duży wpływ na wielkość eksportu miały również wprowadzone pod koniec 2019 cła na eksport szkockiej whisky do Stanów Zjednoczonych, które są największym rynkiem eksportowym branży pod względem wartości.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne