Burger King wprowadza kolejne danie z roślinnym mięsem

Burger King we współpracy z marką The Vegetarian Butcher powiększa swoją roślinną rodzinę o nuggetsy. Polska jest drugim - po Niemczech - rynkiem z taką ofertą.

Aktualizacja: 13.04.2021 11:58 Publikacja: 13.04.2021 11:47

Burger King wprowadza kolejne danie z roślinnym mięsem

Foto: AdobeStock

Sieć Burger King podaje, że nowa wegetariańska propozycja powstała w odpowiedzi na zapotrzebowanie gości, którzy dopytywali o kolejne roślinne opcje w menu restauracji. - Stale szukamy możliwości zapewnienia klientom nowych smacznych alternatyw - podkreśla Zuzanna Kilar, brand manager Burger Burger King Polska.

W Polsce również najwięksi producenci wyrobów mięsnych, jak i nabiału, inwestują w nowe technologie i produkują już roślinne alternatywy. Jak pisaliśmy w „Rzeczpospolitej”, w 2020 r. rynek roślinnych alternatyw dla mięsa podwoił się, w przypadku nabiału wzrost przekroczył 60 proc. Ten rynek rośnie coraz szybciej, już warty jest nawet ok. 1 mld zł, a to dopiero początek trendu.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę
Przemysł spożywczy
Hakerzy uderzyli w rosyjską wódkę. Stanęła produkcja i sprzedaż