Kolejny skutek epidemii. Ceny mąki idą w górę

Gwałtowny wzrost popytu na mąkę i makarony skutkuje rosnącymi cenami zbóż i mąki. Tanieją za to oleje…

Aktualizacja: 27.03.2020 05:43 Publikacja: 26.03.2020 17:12

Kolejny skutek epidemii. Ceny mąki idą w górę

Foto: Adobe Stock

Szturm na sklepy w celu zakupienia makaronów, kasz i mąk ma skutek wręcz podręcznikowy – gwałtowny wzrost cen mąki. Za tym idzie też, jak zauważa „Financial Times" wzrost cen pszenicy. Ceny rosną zarówno w USA, jak i w Polsce czy np. w Pakistanie. Produkty zbożowe kupowane były bowiem na zapas na całym świecie, jako podstawa zapasów na czas epidemii.

Czytaj także: Koronawirus: Rząd będzie regulował ceny żywności?

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności