Niespodziewany efekt pandemii: nadmiar ziaren kawy

Międzynarodowa Organizacja Kawy (ICO) uważa, że w sezonie 2019/20 powstanie nadwyżka tego surowca z powodu ograniczeń w przemieszczaniu się w związku z pandemią

Aktualizacja: 07.05.2020 06:15 Publikacja: 06.05.2020 15:27

Niespodziewany efekt pandemii: nadmiar ziaren kawy

Foto: Bloomberg

„Wiele krajów zawiesiło zachowania nie mające zasadniczego znaczenia, co wpłynęło ujemnie na spożycie kawy poza domem. Ponadto utrata pracy może zmniejszyć popyt zwłaszcza wśród konsumentów, którzy mogą bez niej funkcjonować" — stwierdza jej raport opublikowany w Londynie.

Prognozy dla bieżącej kampanii (październik 2019-marzec 2020) nie zmieniły się, bo większość zbiorów zakończono przed pojawieniem się pandemii, ICO uprzedziła jedynie, że następna kampania może być gorsza z tego powodu. ICO szacuje, że zbiory kawy zwiększą się w 2019/20 o 1,8 proc. do 168,01 mln worków po 60 kg, a jej spożycie wyniesie 166,06 mln worków, o 0,5 proc. więcej od poprzedniej kampanii, gdy wyniosło 165,27 mln worków. W wyniku tego spodziewana produkcja będzie większa od konsumpcji o 1,95 mln worków — podała organizacja z Londynu. Wcześniej przewidywała niedobór 474 tys. ton.

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
Ceny kawy w rok się niemal podwoiły, a będzie jeszcze gorzej
Materiał Promocyjny
Przed wyjazdem na upragniony wypoczynek
Przemysł spożywczy
Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club
Przemysł spożywczy
Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika
Przemysł spożywczy
Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu
Przemysł spożywczy
Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie