Łotwa: Brzozowe piwo wchodzi na rynek

Jest piwo imbirowe, dlaczego nie może być brzozowe? Łotysze postanowili połączyć piwo z najbardziej tradycyjnym napojem północnych lasów - sokiem brzozowym. Zwolennicy medycyny ludowej wierzą, że sok ten pomaga organizmowi m.in. w walce z wirusami.

Aktualizacja: 19.05.2020 14:27 Publikacja: 19.05.2020 14:15

Łotwa: Brzozowe piwo wchodzi na rynek

Foto: Adobe Stock

Łotewski browar Aldaris przygotował nowy rodzaj piwa. Mežpils Berzs to złoty napój, którego głównym składnikiem jest sok brzozowy. To sok od wieków zbierany wiosną z pni brzóz, mający szereg zdrowotnych składników, jak żelazo, wapń, potas, miedź czy aminokwasy. Sok brzozowy znany jest z tego, że wzmacnia odporność i wspiera organizm w walce z wirusami. Polecany jest dzieciom i seniorom w okresie wiosennego ataku chorób grypowych i grypopodobnych.

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
Ceny kawy w rok się niemal podwoiły, a będzie jeszcze gorzej
Materiał Promocyjny
Przed wyjazdem na upragniony wypoczynek
Przemysł spożywczy
Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club
Przemysł spożywczy
Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika
Przemysł spożywczy
Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu
Przemysł spożywczy
Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie