Łotwa: Brzozowe piwo wchodzi na rynek

Jest piwo imbirowe, dlaczego nie może być brzozowe? Łotysze postanowili połączyć piwo z najbardziej tradycyjnym napojem północnych lasów - sokiem brzozowym. Zwolennicy medycyny ludowej wierzą, że sok ten pomaga organizmowi m.in. w walce z wirusami.

Aktualizacja: 19.05.2020 14:27 Publikacja: 19.05.2020 14:15

Łotwa: Brzozowe piwo wchodzi na rynek

Foto: Adobe Stock

Łotewski browar Aldaris przygotował nowy rodzaj piwa. Mežpils Berzs to złoty napój, którego głównym składnikiem jest sok brzozowy. To sok od wieków zbierany wiosną z pni brzóz, mający szereg zdrowotnych składników, jak żelazo, wapń, potas, miedź czy aminokwasy. Sok brzozowy znany jest z tego, że wzmacnia odporność i wspiera organizm w walce z wirusami. Polecany jest dzieciom i seniorom w okresie wiosennego ataku chorób grypowych i grypopodobnych.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności