Aktualizacja: 22.05.2020 14:57 Publikacja: 22.05.2020 14:50
Foto: Adobe Stock
Branża gastronomiczno-pubowa w Wielkiej Brytanii może nie podnieść się z kryzysu wywołanego pandemią koronawirusa. Powodem nie jest tylko fakt, że przez ostatnie tygodnie puby i lokale gastronomiczne były zamknięte z powodu ogólnokrajowego lockdownu. Zamknięcie lokali i warunki konieczne do spełnienia przy ich ponownym otwarciu mogą być kroplą, która przeleje czarę problemów branży w Zjednoczonym Królestwie. Już w ciągu 12 miesięcy przed koronawirusem zamkniętych zostało około 2800 barów i restauracji.
Rosną wszystkie sektory rynku gastronomicznego, choć najszybciej przybywa punktów mobilnych, jak np. food trucki. Ogółem liczba placówek zwiększyła się o ponad 4 tys., co oznacza najlepszy wynik od dekady.
Sieć kawiarni Starbucks zdecydowała się na diametralną zmianę reguł przyjmowania gości w swoich lokalach. Nie będzie już mowy o przesiadywaniu godzinami w kawiarniach i korzystaniu z toalety, bez kupienia czegokolwiek.
Upadek Manufaktury Piwa, Wódki i Wina staje się faktem. Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli spółki, reszta ma na to czas do 10 stycznia. Janusz Palikot upadek swojego alkoholowego imperium obserwuje z aresztu.
Branża mięsna podsumowała 2024 r. Nie było lekko. Producenci uginali się pod rosnącymi kosztami pracy, niestabilnością cen i kosztów energii. Mimo zawirowań rynkowych i trudnej sytuacji geopolitycznej polska branża mięsna trzyma się jednak mocno.
Łatwy w obsłudze, bezpieczny, uniwersalny. Taki powinien być dobry program księgowy i tym właśnie charakteryzuje się Mała Księgowość. Od wystawiania faktur, przez rozliczanie podatków i składek, po zarządzanie magazynem – wszystkie te zadania znacznie ułatwia nasz program.
Pasztet strasburski z kaczych lub gęsich wątróbek (foie gras) oraz łosoś zdominowały jadłospis podczas ostatnich świąt we Francji. Sprzedaż pasztetu w grudniu zwiększyła się o ponad 30 proc., łososia i pstrąga o ponad 10 proc., sprzedaż szampana i win musujących zmalała z kolei o 6 proc.
Dobry program księgowy to podstawa funkcjonowania biura rachunkowego. Jego podstawowym zadaniem jej ułatwienie i przyspieszenie pracy księgowych. Dzięki temu, że program wykonuje podstawowe, powtarzalne zadania, profesjonaliści mogą się skupić na bardziej skomplikowanych zadaniach, lub zaoferować swoje usługi większej liczbie klientów.
Wskaźnik BMI może nie być wiarygodnym pomiarem zdrowia danej osoby – do takich wniosków doszła komisja składająca się z 58 ekspertów z różnych dziedzin medycyny. Lekarze zaproponowali odejście od tej metody diagnozowania otyłości i nowe rozwiązania.
Zespół naukowców z Uniwersytetu Cambridge podzielił się wynikami badania dotyczącego mikrobiomu jelitowego. Okazuje się, że spożywając błonnik, pomagamy „dobrym” bakteriom, które chronią nasz organizm przed infekcjami.
Eksperci przeanalizowali ponad 200 badań dotyczących przeżywalności osób chorych na demencję. Na tej podstawie obliczyli średnią oczekiwaną długość życia po diagnozie. Okazało się, że wpływają na nią różne czynniki, ale jeden odgrywa kluczową rolę.
Choroba, która nękała Egipt od zarania jego historii, po stuletniej walce została wyeliminowana - ogłosiła Światowa Organizacja Zdrowia.
- hMPV to nie jest wirus o wysokiej zjadliwości. Nic nie wskazuje na to, by mógł wywołać nową pandemię, a już na pewno pandemię na miarę SARS-CoV-2 – mówi prof. Andrzej Fal, kierownik Kliniki Alergologii, Chorób Płuc i Chorób Wewnętrznych PIM MSWiA w Warszawie.
Ministerstwo Zdrowia rozważa usunięcie cytologii klasycznej z wykazu świadczeń gwarantowanych w zakresie profilaktyki raka szyjki macicy. Zastąpić może ją test HPV HR na obecność wysokoonkogennych typów wirusa HPV.
Liczne badania naukowe łączą picie kawy z dłuższym życiem i lepszym zdrowiem serca oraz niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Okazuje się jednak, że te i inne korzyści mogą zależeć od tego, o której godzinie sięga się po napój.
Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego opublikowali wyniki badań, które dowodzą, że codzienne picie mleka wiąże się z obniżeniem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Badania były prowadzone przez wiele lat na szerokiej grupie osób. Potwierdziły również, że alkohol i czerwone, przetworzone mięso zwiększają ryzyko tego nowotworu.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas