Polacy oszaleli na punkcie ekojedzenia

Żywność ekologiczna to już rynek warty ok 1,4 mld zł i wciąż w szybkim tempie rośnie. Przybywa także takich gospodarstw rolnych.

Aktualizacja: 07.07.2021 16:04 Publikacja: 07.07.2021 15:22

Polacy oszaleli na punkcie ekojedzenia

Foto: Adobe Stock

Z raportu Koalicji na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności BIO i NielsenIQ wynika, że choć wydatki na takie produkty wynoszą już 1,36 mld zł w cenach detalicznych to stanowią tylko 0,5 proc. całego rynku spożywczego. Z końcem 2019 r. w Polsce działało 18,6 tys. gospodarstw legitymujących się certyfikatem zielonego listka UE.

Z raportu wynika, że w czasie pandemii sprzedaż rosła zarówno w sieciach handlowych jak i segmencie specjalistycznym, liczącym ok. 850 sklepów. Problemy dotknęły natomiast punkty działające na terenie galerii handlowych.

Pozostało 85% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności