Polacy oszaleli na punkcie ekojedzenia

Żywność ekologiczna to już rynek warty ok 1,4 mld zł i wciąż w szybkim tempie rośnie. Przybywa także takich gospodarstw rolnych.

Aktualizacja: 07.07.2021 16:04 Publikacja: 07.07.2021 15:22

Polacy oszaleli na punkcie ekojedzenia

Foto: Adobe Stock

Z raportu Koalicji na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności BIO i NielsenIQ wynika, że choć wydatki na takie produkty wynoszą już 1,36 mld zł w cenach detalicznych to stanowią tylko 0,5 proc. całego rynku spożywczego. Z końcem 2019 r. w Polsce działało 18,6 tys. gospodarstw legitymujących się certyfikatem zielonego listka UE.

Z raportu wynika, że w czasie pandemii sprzedaż rosła zarówno w sieciach handlowych jak i segmencie specjalistycznym, liczącym ok. 850 sklepów. Problemy dotknęły natomiast punkty działające na terenie galerii handlowych.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę
Przemysł spożywczy
Hakerzy uderzyli w rosyjską wódkę. Stanęła produkcja i sprzedaż