Nad projektem pracują naukowcy z Instituto Agronomico de Campinas (IAC) z miejscowości Campinos, wiodącego centrum badań nad kawą, które dostarczyło już wielu wysokowydajnych roślin kawy, które pomogły Brazylii stać się potęgą na światowym rynku. Naukowcy z IAC poinformowali, że rozpoczynają regionalne próby terenowe niektórych odmian, nad którymi pracują już od kilku lat, krzyżując różne rośliny kawy, które naturalnie mają bardzo niską zawartość kofeiny – informuje Reuters.
Czytaj więcej
Ile kofeiny zawierają kawy ze znanych sieci kawiarni? Znana brytyjska organizacja konsumencka Whi...
Jeśli badanie terenowe się powiedzie, to powstałe odmiany mogą wypełnić niszę rynkową na dużych rynkach konsumpcyjnych, takich jak Europa i Stany Zjednoczone, gdzie konsumenci woleliby „naturalne” kawy ziarniste bez kofeiny – zamiast obecnie chemicznie pozbawianych kofeiny produktów.
Także firmy sprzedające obecnie kawę bezkofeinową mogłyby skorzystać na tym wynalazku, obniżając koszty. Obecnie przemysłowe usunięcie kofeiny ze zwykłych odmian kawy generuje dodatkowe koszty i sprawia, że produkt końcowy jest droższy.
„Wyniki, które do tej pory uzyskaliśmy, wyglądają obiecująco, jesteśmy optymistami” – powiedział Julio Cesar Mistro, badacz nadzorujący projekt w IAC.