Czasy taniej żywności nie wrócą: przez pogodę i spekulantów

Czasy taniej żywności szybko nie wrócą, bo drożeje wiele surowców rolnych. W górę idą notowania cukru, kawy czy soku pomarańczowego. Więcej kosztuje też mięso i mleko.

Aktualizacja: 02.11.2016 05:41 Publikacja: 01.11.2016 17:52

– Na początku 2016 r. nastąpiło trwałe odwrócenie trendu spadkowego światowych cen żywności. W najbliższych miesiącach będą rosły – mówi „Rzeczpospolitej" Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska. Rekordowo drogi jest cukier. Zdrożały także m.in. sok pomarańczowy i kawa.

El Nino zbiera żniwo

Pozostało 93% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności