Ser Camembert - gatunek zagrożony

Camembert to jeden z najbardziej znany z francuskich serów. Jego produkcja jest ściśle kontrolowana podobnie jak producenci, którzy go wytwarzają.

Aktualizacja: 27.06.2017 17:57 Publikacja: 27.06.2017 17:45

Ser Camembert - gatunek zagrożony

Foto: Fotolia.com

Dlatego tez jest coraz mniej chętnych do produkcji Camemberta. Francuskie media ostrzegają, że wkrótce może się okazać, że nikt nie będzie chciał się zajmować jego wytwarzaniem. A to doprowadzi do "wyginięcia" jednego z najbardziej znanych i popularnych francuskich serów.

Na rynek wkraczają za to podróbki, bez certyfikatu AOC – Appellation d'origine contrôlée, gwarantującego oryginalne pochodzenie i wytwarzanie sera według tradycyjnej receptury z departamentu Orne w Normandii.

Co roku we Francji produkowanych jest 360 mln krążków sera o nazwie Camembert, ale tylko 1 procent z nich jest prawdziwym Camembertem z Normandii. Najbardziej znani są trzej najwięksi producenci tego sera z Normandii - La Ferme du Champsecret, Domaine de Saint Loup i Fromagerie Durand. Oni produkują prawdziwy, normandzki Camembert według nie zmienionej od końca XVIII wieku receptury.

Mniejsi producenci "oszukują" produkując ser z mleka pasteryzowanego, co jest tańsze i wygodniejsze. No i często mleko nie pochodzi od lokalnych krów rasy normandzkiej, ale ze skupu.

Jedynym ratunkiem dla camemberta może być zwiększenie popytu na ten ser, który już teraz jest w pierwszej trójce najpopularniejszych serów we Francji wraz z Brie de Meaux oraz serem Roquefort.

Camembert tylko z Normandii

Camembert, to miękki ser podpuszczkowy, którego nazwa pochodzi od normandzkiej wsi o tej samej nazwie. Camembert lezy w departamencie Orne, gdzie w 1791 r. opracowano recepturę produkcji sera podobnego do brie.

Prawdziwy i oryginalny camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka lokalnych krów rasy normandzkiej. Dzięki grzybom pleśni z gatunku Penicillium camemberti pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią podczas procesu dojrzewania.

Oryginalny camembert jest formowany w krążki o masie ok. 250 g a następnie pakowany w papier i pudełko.

We Francji prawo do nazwy Camembert ma tylko kilkuset wytwórców z departamentu Orne, którzy są poddawani szczegółowej kontroli jakości, w ramach systemu apelacyjnego AOC – Appellation d'origine contrôlée (kontrolowanej nazwy pochodzenia).

Ser powinien być sprężysty, mieć wewnątrz barwę kremową a nie żółtą i fakturę porowatą i bez nacieków. Nacieki, ostry zapach zgnilizny i żółta barwa świadczy o tym, że ser się popsuł i nie nadaje się już do spożycia.

Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego