McDonald’s wprowadza w Polsce wegetariańskie burgery

Veggie Burger od 21 kwietnia dostępny jest we wszystkich restauracjach McDonald’s w kraju w stałej ofercie. To kolejna sieć mocno reagująca na bezmięsny trend.

Aktualizacja: 21.04.2021 10:44 Publikacja: 21.04.2021 10:37

Veggie Burger

Veggie Burger

Foto: materiały prasowe

Od dawna oczekiwany i testowany w kilku wersjach Veggie Burger w końcu na stałe zagości w menu McDonald’s Polska, a od 21 kwietnia dostępny jest we wszystkich restauracjach sieci w kraju. Także w kwietniu Burger King we współpracy z marką The Vegetarian Butcher powiększył swoją roślinną rodzinę o nuggetsy. Polska jest drugim - po Niemczech - rynkiem z taką ofertą.

McDonald’s podaje, że w 2019 r. w Polsce fleksitarianie, czyli osoby regularnie ograniczające spożycie mięsa, stanowili około 30-40 proc. populacji, natomiast aż 49 proc. Polaków w wieku 25-34 deklarowało, że stosuje dni bez mięsa. McDonald’s w odpowiedzi na potrzeby konsumentów wprowadził do swojej stałej oferty roślinną pozycję.

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Przemysł spożywczy
Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club
Materiał Promocyjny
Gospodarka natychmiastowości to wyzwanie i szansa
Przemysł spożywczy
Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika
Przemysł spożywczy
Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu
Przemysł spożywczy
Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie
Materiał Promocyjny
Suzuki Vitara i S-Cross w specjalnie obniżonych cenach. Odbiór od ręki
Przemysł spożywczy
Kolejne trunki w wersji bezalkoholowej?
Materiał Promocyjny
Wojażer daje spokój na stoku