Unia Europejska: Larwy chrząszcza to już jedzenie

Rada UE podjęła decyzję o wpisaniu larwy chrząszcza mącznika młynarka (Tenebrio molitor) do katalogu produktów "nowej żywności". Suszone żółte robaki mogą być wkrótce dostępne w sklepach w całości, bądź w postaci sproszkowanej, jako składnik makaronu, ciastek czy ekologicznych kotletów - informuje onet.pl..

Aktualizacja: 05.05.2021 16:25 Publikacja: 05.05.2021 16:05

Unia Europejska: Larwy chrząszcza to już jedzenie

Foto: Bloomberg

Decyzja Rady to konsekwencja oceny przeprowadzonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Uznał on w styczniu br., że larwy są bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, czyli mogą służyć za "zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla". Ekologiczny "delikates" nie jest jednak wskazany dla wszystkich. U osób uczulonych na krewetki i roztocza może on wywołać reakcję alergiczną - informuje Onet.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności