Steki stają się luksusem. Ceny wołowiny szybują w górę

Wołowina drożeje na całym świecie, przede wszystkim dzięki rosnącemu popytowi ze strony Chin, nieortodoksyjnym działaniom Argentyny i rosnącym kosztom pasz.

Aktualizacja: 27.05.2021 15:17 Publikacja: 27.05.2021 15:13

Steki stają się luksusem. Ceny wołowiny szybują w górę

Foto: AFP

Mięso wołowe to niemal nieodłączny element lokalnej kultury w Argentynie czy też podstawa letniego grillowania w USA. Jednak rosnące ceny wołowiny sprawiają, że mięso znika z menu wielu konsumentów. Na wzrost cen składa się wiele czynników, które wzajemnie napędzają spiralę wzrostu.

Czytaj także: Polacy ruszyli po roślinne mięso. Wielki wzrost sprzedaży

Pozostało jeszcze 87% artykułu

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Przemysł spożywczy
Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta
Przemysł spożywczy
Piwo z Polski i innych krajów Unii Europejskiej wlewa się do Rosji