Naukowcy: Mięso źródłem chorób serca. Najlepiej nie jeść

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko choroby serca o 1/5 - wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

Aktualizacja: 21.07.2021 12:13 Publikacja: 21.07.2021 11:52

Naukowcy: Mięso źródłem chorób serca. Najlepiej nie jeść

Foto: Adobe Stock

arb

Badacze wzywają Brytyjczyków do redukcji spożycia czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa o 3/4 lub całkowite zrezygnowanie z konsumpcji, aby zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu choroby serca.

Badacze ustalili, że jedzenie 50 gram przetworzonego mięsa dziennie - bekonu, szynki, parówek i kiełbas - zwiększa ryzyko wystąpienia choroby serca o 18 proc., ze względu na wysoką zawartość soli oraz tłuszczów nasyconych.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Profilaktyka
Epidemia otyłości w Polsce. Jak leczyć tę cywilizacyjną chorobę?
Materiał Promocyjny
Jak wygląda nowoczesny leasing
Profilaktyka
Ten typ napojów może być niebezpieczny dla dzieci? Chodzi o jeden składnik
Profilaktyka
Depresja w programie „Moje zdrowie”
Profilaktyka
Izabela Leszczyna o programie Moje Zdrowie: „Koniec noszenia papierowych wyników badań”
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Profilaktyka
Dr Grzesiowski: Maseczki nigdy nie powinny zniknąć z przestrzeni publicznej
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście