Szymon Hołownia wspiera WOŚP „Dobrem na talerzu”

E-book „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi”, czyli zbiór kulinarnych inspiracji polityków i przedstawicieli show-biznesu jest wkładem marszałka Sejmu Szymona Hołowni w tegoroczny finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Publikacja: 25.01.2025 09:46

Tomasz Gzell

Tomasz Gzell

Foto: PAP/Tomasz Gzell

arb

21 stycznia ruszyła zbiórka na portalu zrzutka.pl, w ramach której – za minimum 25 złotych wpłaconych na rzecz WOŚP – można otrzymać e-book „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi”. E-book jest rodzajem książki kucharskiej, w której 33 osoby, na zaproszenie Szymona Hołowni, podzieliły się z czytelnikami swoimi ulubionymi przepisami.

„Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi”. W e-booku przepisy polecane m.in. przez żonę i matkę Szymona Hołowni

Wśród autorów przepisów są Yaël Braun-Pivet, przewodnicząca Zgromadzenia Narodowego Francji; José Pedro Aguiar-Branco, przewodniczący Zgromadzenia Republiki Portugalii; Annita Demetriou, przewodnicząca Izby Reprezentantów Republiki Cypryjskiej; Greg Fergus, spiker Izby Gmin Kanady; Andreas Norlén, przewodniczący parlamentu Szwecji, ale też wicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz, były prezes PZPN, znany sędzia piłkarski Michał Listkiewicz oraz żona i matka marszałka Sejmu. Do akcji przyłączyli się też przedstawiciele show-biznesu - Małgorzata Rozenek-Majdan, Marcin Prokop, Michał Rusinek, Maciej Stuhr, Borys Szyc, Grażyna Torbicka, Agnieszka Woźniak-Starak.

Czytaj więcej

Gotowanie z prezydentem, a może lot balonem? Jak samorządowcy grają z WOŚP

Cały dochód z aukcji zasili konto Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, której 33. finał odbędzie się 26 stycznia. Jak dotąd (stan na 25 stycznia, godzina 9:40) w ramach zbiórki udało się zebrać ponad 140 tysięcy złotych. E-book – jak zapewniają organizatorzy zbiórki – ma formę cegiełki, liczba jego egzemplarzy nie jest limitowana.

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy gra w tym roku na rzecz onkologii i hematologii dziecięcej.

Spis treści
„Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi”

1. José Pedro Aguiar-Branco – przewodniczący Zgromadzenia Republiki Portugalii - Arroz de pato – portugalski ryż z kaczką
2. Bovska – wokalistka - Dynia à la Bovska
3. Yaël Braun-Pivet - przewodnicząca Zgromadzenia Narodowego Francji - Lapin en gibelotte,
czyli królik w potrawce
4. Urszula Brzezińska-Hołownia - oficer Wojska Polskiego - Kurczak z brokułami - Zapiekanka z puree ziemniaczano-kalafiorowym - Pani Walewska, czyli „perła w koronie” kulinarnych talentów Uli
5. Żaneta Cwalina-Śliwowska - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Szarlotka mojej mamy
6. Annita Demetriou - przewodnicząca Izby Reprezentantów Republiki Cypryjskiej - Afelia z pourgouri, czyli wieprzowina w winie z kaszą bulgur
7. Greg Fergus - spiker Izby Gmin Kanady - Sernik Amaretto
8. Jussi Halla-aho - Przewodniczący Eduskunty, Parlamentu Finlandii - Wędzona ryba z ryżem
9. Krystyna Hołownia - inżynier budownictwa, mama Szymona Hołowni - Gęś z kapustą - Migdałowiec
10. Lauri Hussar - Przewodniczący Riigikogu, Parlamentu Estonii - Pieczona pierś z kaczki z sosem winnym i puree z batatów
11. Piotr Ibrahim Kalwas – pisarz - Shorba sawanih, czyli zupa szpinakowa
12. Damian Kolasa - szef kuchni - Pierś z kaczki z chutney z mango, owocami granatu i miętą w sosie z karmelowej czekolady - Kurczę pieczone z cytryną, cynamonem, imbirem i czosnkiem
13. Władysław Kosiniak-Kamysz - wicepremier, Minister Obrony Narodowej: Śledź, Naleśniki po japońsku
14. Michał Listkiewicz - sędzia piłkarski, były prezes PZPN - Pączki
15. Roberta Metsola - przewodnicząca Parlamentu Europejskiego - Smażony królik
16. Daiga Mierina - przewodnicząca Parlamentu Łotwy - Sałatka z minogów
17. Andreas Norlén - Przewodniczący Riksdagu, Parlamentu Szwecji - Pieczony sos pomidorowy
18. Markéta Pekarová Adamová - przewodnicząca Izby Poselskiej Parlamentu Republiki Czeskiej- Soczewica nie tylko na Nowy Rok
19. Marcin Prokop - dziennikarz, prezenter, producent - Crepes Suzette
20. Monika Rosa - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Śląski żur
21. Małgorzata Rozenek-Majdan - prawniczka, prezenterka, działaczka społeczna- Domowy bulion warzywny - Wegetariańska zupa ogórkowa
22. Michał Rusinek - tłumacz i pisarz, literaturoznawca - Tarator, czyli bułgarski chłodnik
23. Saulius Skvernelis - Przewodniczący Seimasu Litwy - Kugel, czyli babka ziemniaczana
24. Elisa Spiropali - przewodnicząca Parlamentu Albanii - Zapiekanka z karpia z Jeziora Szkoderskiego
25. Przemek Staroń - nauczyciel i wykładowca, autor książek - Bułka Wszystkiego Pełna według Marty Staroń - Kulki Bohaterek i Bohaterów według Marty Młyńskiej
26. Rusłan Stefanczuk - przewodniczący Verkhovnej Rady Ukrainy - Barszcz
27. Maciej Stuhr - aktor, reżyser - Bouillabaisse, czyli zupa rybaków z Marsylii
28. Borys Szyc - aktor, restaurator - Zrazy wołowe
29. Ewa Szymanowska - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Risotto z pieczarkami
30. Grażyna Torbicka – dziennikarka - Penne rigate z cukinią alla Panarea
31. Claude Wiseler - przewodniczący Izby Deputowanych Luksemburga - Kniddelen, czyli tradycyjne kluski luksemburskie
32. Agnieszka Woźniak-Starak - dziennikarka i prezenterka radiowa i telewizyjna - Puszyste racuchy z jabłkami
33. Szymon Hołownia - marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej - Jajecznica z pomidorami



Polityka
Donald Tusk komentuje wiec AfD i słowa Elona Muska. „Brzmi znajomo i złowieszczo”
Materiał Promocyjny
Jaką Vitarą na różne tereny? Przewodnik po możliwościach Suzuki
Polityka
Szijjártó nazwał Tuska „agentem Sorosa". Sikorski: Soros płacił za studia Orbána
Polityka
Pijany mężczyzna zabił nożem ratownika medycznego. Jest reakcja minister zdrowia
Polityka
„Ruch obliczony na osłabienie Zdanowskiej”. Cezary Grabarczyk powołał nowe koła w regionie
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Polityka
Tusk komentuje słowa Orbána ws. sankcji na Rosję. Pisze o „grze w drużynie Putina”
Materiał Promocyjny
Psychologia natychmiastowej gratyfikacji w erze cyfrowej